Nämndemannen Cecilia Uggla, moderaterna

Nämndemannen och moderaten Celilia Uggla kunde väl ha avslöjat sin inställning till Christine Schürrer i ett tidigare skede av rättegången om morden i Arboga? Jag har väldigt svårt att förstå varför hon var tvungen att prata om detta med pressen.

Som före detta nämndeman vet jag att man tar på sig ett stort ansvar och man avlägger dessutom domareden:

Jag N.N. lovar och försäkrar på heder och samvete, att jag vill och skall efter mitt bästa förstånd och samvete i alla domar rätt göra, ej mindre den fattige än den rike, och döma efter Sveriges lag och laga stadgar; aldrig lag vränga eller orätt främja för släktskap, svågerskap, vänskap, avund, illvilja eller räddhåga, ej heller för mutor och gåvor eller annan orsak, under vad sken det vara må; ej den saker göra, som saklös är, eller den saklös, som saker är. Jag skall varken förr, än domen avsäges, eller sedan uppenbara dem, som till rätta gå, eller andra de rådslag rätten inom stängda dörrar håller. Detta allt vill och skall jag som en ärlig och uppriktig domare troget hålla.

Hon verkar ha förträngt detta totalt och det var helt rätt att hon avgick eller om hon fick kicken. Pinsamt och jättetråkigt. Denna rättegång verkar vara besvärlig nog ändå.

Personligen tycker jag att vårt svenska system men lekmannadomare i våra tingrätter är viktigt att försvara men när denna typen av händelser äger rum får motståndarna vatten på sin kvarn vilket jag beklagar.

Ann-Sofie, som suckar tungt.

9 kommentarer

 1. Jag håller med absolut! Men, som jag skrev i min blog Rättsråttan, så kunde nog kanske medierna behärska sig lite också och sluta jaga rättens ledamöter.

 2. Rättsråttan!
  Ja journalisterna är för j–a men det är inte så svårt att säga
  -inga kommentarer.

  De, rättens ledamöter, måste ju haft någon form av psykologisk beredskap eftersom denna rättegång och hela saken från början varit i mediafokus i flera veckor.

  Ann-Sofie

 3. Jag har aldrig varit nämndeman, men jag undrar om det inte kan vara tjatigt att säga: inga kommentarer typ 150 gånger? Jag tycker fortfarande medierna har ett ansvar!

 4. Jo det kan man kanske tycka men media har ett annat fokus, de vill göra rubriker som säljer lösnummer.
  Du och jag har nog samma syn på media, jag har kritiserat media mycket på min blogg för att jag anser att deras ansvarstagande brister.

  Ann-Sofie

 5. Hej, på vilket sätt har det med moderaterna att göra. Vad kan de i så fall ha att vinna på hennes agerande tror du?

 6. Det finns en stor risk att hon äventyrat hela rättegången och därmed i praktiken medverkar till att den person hon anser vara skyldig helt går fri.

  Det ansvaret är enbart Cecilia Ugglas.

  Dessutom kan det vara fråga om tjänstefel eftersom hennes sekretesskyldighet innan dom meddelats är straffsanktionerad.

  Det kan alltså bli så att tyskan blir frikänd men Cecilia Uggla döms för tjänstefel.

 7. Hej Anders Nilsson!
  Hon är en representant för moderaterna även om nämndemannauppdraget inte i första hand är politiskt. Jag tror inte att moderaterna vinner något på detta tvärt om.

  Detta agerande är ett prov på total omdömeslöshet. Hon är i detta fall knappast klok som en Uggla.

  Ann-Sofie

 8. Hmmm… – Apropå ”klok som Uggla” så är det ju som det är med det svenska så kallade rättsväsendet allmänt sett – i mitt kära fosterland Sverige, tyvärr tyvärr…

  Men vaddå – hur skulle det kunna vara annorlunda – i ett åt hållet mer eller mindre ej alls folkstyrt samhälle ? Mer om det i sak på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

 9. Ja, det kan man ju vara överens om, omdömeslöst var ordet. Men det kan vara problematiskt med att öka på politikerföraktet, även om det är en motståndare. Josef Bobergs inlägg ovan bär syn för sägen.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS