Kvinnliga bloggare är särskilt utsatta

Det skrivs en del om att kvinnliga bloggare blir utsatta för mycket kritik och i vissa fall även hat. Jag har själv märkt att om det kommer några negativa kommentarer på min blogg så är de från män.

Just nu är min blogg om mobbingprogrammet Idol som är aktuell. Kvinnor som hört av sig håller med mig om vad programmet går ut på medan männen som är kritiska undrar hur jag kan ha en uppfattning fast jag inte direkt har sett det. Undra om det var min fundering om sjuka lustar som de gick igång på, kanske kände de igen sig själva?

Män verkar söka efter detaljer i bloggen så att de får en möjlighet att klaga och gnälla. Är det inte det ena så är det det andra. Någon skrev till exempel att om man inte får några kommentarer så är det ett icke-inlägg. Det beror väl för visso på om man är ute efter att få debatt eller om man skriver av någon annan anledning.

Alla som bloggar vet hur rå och otrevlig bloggosfären ofta kan vara, speciellt i USA. Eftersom de allra flesta bloggkommentarer är anonyma och eftersom miljoner amerikaner är beväpnade till tänderna så är det inte så konstigt att många amerikaner drar sig för att blogga. Som alltid är kvinnorna de mest utsatta, och Ellen Nakashima skriver i dagens Washington Post om deras situation, klicka på länken om ni orkar.

Kvinnor stöttar hellre varandra har jag nog märkt även om de är en så kallad politisk motståndare. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra som Liza Marklund skrev.

Ann-Sofie

13 kommentarer

 1. Merparten av de negativa kommentarerna jag får kommer också från män. Sen är det ju en fråga om hur mycket man bryr sig om det. Jag skiter fullständigt i det om jag ska vara ärlig, jag tänker inte förhandla om min identitet eller vad jag ska tycka eller vart jag står, gör man det är man bara marknadsstyrd. Jag tror problemet i grunden är också just att man tänker på män/kvinnor i den meningen. Delar man själv folk på det sättet redan från början, tror jag även att det får resultat i att uppdelningarna fortsätter i resten av samhället. Typ att om man själv ser sig själv som kvinna eller man i första hand och inte en människa så får det konsekvenser för hur man uppfattar omvärlden.

 2. men stefan, om hon under en lång period har erfarit att de allra flesta negativa kommentarerna kommer från män, som dessutom verkar gnälla på irrelevanta detaljer utöver inlägget ifråga (som för att få lite bättre stuns i sitt argument), är det antagligen svårt att inte göra den uppdelningen. om det gång på gång på gång kommer sådana kommentarer från män, är det fullständigt logiskt att ett mönster uppstår framför hennes ögon.

  blir så trött på att än en gång konstatera att det är en man som ska komma och antyda att kvinnan ifråga inte har någon koll. att en slutsats hon dragit, utifrån information som hon – och inte DU – har, är felaktig. som om du tar på dig uppgiften att påminna henne om att hon alltid kommer få allting om bakfoten för att hon ser världen ur fel perspektiv – kvinnans perspektiv. du skriver ju själv att ”Delar man själv folk på det sättet redan från början, tror jag även att det får resultat i att uppdelningarna fortsätter i resten av samhället.” som om det vore fel på hennes människosyn på något sätt?

 3. Jag kan tänka mig att det fortfrande är så att kvinnor kan drabbas av kritik oavsett hur de beter sig: säger de inget så är de inte ambitiösa och säger de något så är de framfusiga. Men sedan beror det väl lite på vad man menar med negativ kommentar. Om jag blir emotsagd ger det mig chansen att förklara bättre. Naturligtvis är det trevligare att bli motsagd på ett respektfullt sätt. Men vad jag ogillar är just dessa svepande dryga kommentarerna som egentligen inte för sakdiskussion ett uns längre utan bara är ett försök till slag i solarplexus. Jag drabbas också av en del anonyma inlägg ofta från SD-are eller högborgerliga skribenter. Ofta under falsk namn (eftersom s-info kräver namn) medan jag tycker att man gott och väl kunde kräva både mailadress och webbsida och att i vart webbsida publicerades som en garant för identiteten.
  Vilken tjusig hemsida du har förresten och jag blir kjätteavundsjuk på ditt sätt att kunna hänvisa till sidor.
  Bo med http://www.s-infp.se/bowidegren

 4. Med negativa kommentarer menar jag inte själva synpunkterna på ämnet utan de ganska ovidkommande kommentarerna om mitt utseende, att ett inlägg utan kommentarer inte är ett inlägg eller att ämnet i sig är ointressant o s v.

  Ann-Sofie

 5. Kommentarer om hennes utseende, ovidkommande synpunkter, ointressant… ja jag tycker att jag känner igen det. 🙂

 6. Om det är negativa kommentarer som inte ens handlar om inlägget är det troligtvis idioter, men det är ingen manligt fenomen.

 7. […] Ann-Sofie visar att detta hör till vanligheterna i bloggosfären. Det behövs krafttag för att upprätthålla bloggarnas anseende. Vi accepterar ju inte ofredande i många andra fall. Det här sätter fokus och strålkastare på kvinnors alltjämt stora utsatthet för förtryck. […]

 8. Skin på näsan, kanske? Måste vara alltför enkelt att förminska sig och klä sig i offerskrud nu för tiden.

  Vilka kommentarer menar du? Kanske du är för känslig för att tåla kritik?

 9. Osakliga angrepp och påhopp som inte inte alls hör till bloggämnet. Magsura människor som motiveras att skriva av annat än att föra en samhällsdebatt. Tidningar har refuserat insändare
  av den karaktären och jag tycker det är dags att markera för dessa kommentatorer att
  de bryter mot sociala konventioner. Hur ska de annars få en social kompetens?

 10. Oscar, jag minns inte på rak arm vilka av mina inlägg/bloggar som fått knepiga kommentarer men en som jag minns handlade om att jag inte borde yttra mig, och jag hade inte skrivit om någon annan person, eftersom jag inte var snygg.

  Är det relevant kritik?

  Nu tål jag den typen av påhopp, tycker mest att det var larvigt.

  Ann-Sofie

 11. Oscar!

  Min blogg kom till stånd för att jag inte accepterade ett psykisk trakasseri mot Ann-Sofie.
  Du kan få hela sammanhanget genom att läsa även min blogg ”Kvinnan som en handelsvara”.

  Jag lägger ut kommentaren här så får du bedöma om kvinnor behöver mer skinn på näsan för
  sin känslighet. Eller om det är männen som får lägga av med psykisk misshandel av kvinnor?

  Hej Ann-Sofie !

  Märkligt att du blandar in barnsex i diskussionen.
  Säger mer om Dig än om mig.

  Mr Big

 12. Ickeinlägg, det var jag som sa 🙂

  Men nu stöttar jag ju dig, du får massor av kommentarer.

  Förstår fortfarande inte varför man bloggar och säger sig
  inte vilja ha kommentarer eller kritik.
  Vad är ni kvinnor rädda för ?
  En man struntar bara i kritiken och går vidare, lär av dem.

  Min kritik är nästan alltid med glimten i ögat.
  men mit öga syns inte så det låter ofta hårdare än det är.

  Tänk på det bloggare…

  Att censurera är bara töntigt.

  Vem har sagt nå´ om ditt utseende ? Du är ju söt !!!

  Mvh Fredrik F.

 13. Men Fredrik du läser det jag skriver som fan läser bibeln. Jag vill visst ha kommentarer och gärna med kritik. Men kommentarer om hur jag ser ut eller saker som inte har med ämnet att göra tar jag bort.

  Jag gillar en ärlig och saklig debatt.

  Ann-Sofie


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS