A-kassa och fritidspolitiker, då är det kört

Läser i veckans upplaga av Dagens Samhälle om en fritidspolitiker Lars Johnson (m) i Burlöv som blir av med a-kassan eftersom han är fritidspolitiker. Som arbetslös kan han ta ett heltidsjobb om det skulle dyka  upp något emn att få ersättning från försäkringen a-kassan som han tydligen är berättigad till det går inte enligt regelverket. Hans uppdrag tar i anspråk tre förmiddagar i månaden.

Att aväga sig det politiska uppdrag är inte aktuellt säger Johnson och säller sig frågan, ska politiken bestå av pensionärer? För vem törs ta på sig ett politiskt uppdrag nu när varslen duggar tätt?

En mycket relevant fråga.

Ann-Sofie

9 kommentarer

 1. Man baxnar. Vi får hoppas att de ansvariga tänker om angående regelverket. De politiska uppdragen har säkerligen en friskvårdande aspekt och får fritidspolitiker att behålla självkänslan av att ha något viktigt att bidra med i samhället. Synd att trycka ned sådana engagemang. Det kanske rent av kan ge dem det nätverk som hade kunnat leda till ett nytt jobb.

 2. Hej Lena!
  Det finns mycket konstigt inom de olika regelverken. Ett annat exempel är de som är God man, de får avdrag på sin sjukpenning bara för att har tagit på sig att hjälpa någon behövande med räkenskaperna.

  Det finns en del att jobba med.

  Ann-Sofie

 3. Hej Aann-Sofie
  Jo, jag skulle få avdrag på sjukpenningen om jag tog ut mitt rättmätiga arvode som fritidspolitiker. Försäkringskassan ser gärna att jag går på möten. Jag får avgöra om jag vill få 75 %, vilket blir en stor förlustaffär eller avstå från att ta ut arvode.

  Jag har valt att inte gå alls. Det var inte särkskilt rehabiltierande, utan för ansträngande faktiskt. Jag gör sådant som bygger upp mig igen.

  Lena

 4. Bra Lena. Man ska hoppa över det som är negativt och göra det som är positivt.

  Ann-Sofie

 5. Hej Fiffi!
  Vilken fin hemsida du har, tack för du har varit inne och kommenterat på min.

  Dags att ändra på regleran i a-kassan!
  Kram
  Jörgen

 6. Detta är ett mycket allvarligt hot mot demokratin, och det är inte mindra allvarligt för att killen är moderat. Inom moderaterna råder ju redan stor brist på folk som vet hur vanligt folk har det. Men det är nog ett problem för alla partier, och då även socialdemokraterna och vänsterpartiet. Ska politiska uppdrag förbehållas yrkespollitiker och personer med säkra anställningar i offentlig sektor?

 7. Hoppas att någon av de 30003 som läst din blogg är ansvariga.

 8. Ja jag tycker att alla är ansvariga 😉

  Lillan

 9. Hej Ann-Sofie!

  Jag har inte rätt till någon a-kassa för jag jobbar som familjehem och har arvode och inte lön för mitt jobb som jag arbetar heltid med sedan snart 4 år.

  Jag skulle gärna vilja vara en del av samhället också med rättigheten till a-kassan.

  Jag är dock tvungen att betala skatt så jag förstår inte varför just vi som familjehem inte räknas in i samhällets likabehandling, men inte för alla tydligen.

  Men jag tänker fortsätta att jobba som famljehem, får också lov att betala in extra pengar på ett kapitalspar eftersom jag inte har någon tjänstepension på min inkomst.

  //Cattis


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS