Varför så negativa till sponsring?

Eskisltunas speedwaylag Smederna har ekonomiska bekymmer och har därför jobbat hårt med att hitta en sponsor. Denna sponsor vill som motprestation få sitt namn exponerat på motorstadion. Inte så konstigt det är en stor summa penagr som Ikaros som företaget heter vill bidra med.

De borgerliga Frykman x2 och Jonsson x2 som brukar propagera för att kommunen ska vara positiv till sponsring har nu hastigt och inte så lustigt svängt i den synen. Detta är ”sjukt” sa till och med den ena av Jonssonarna i kommunstyrelsen i tisdags. Unge Frykman passade på och gav en märklig metafor om hans eventuella banklån. Tonläget var i högsta laget.

Denna sponsoraffär är kontrollerad av två jurister minst så det är inget hållbart argument att det skulle vara lagvidrigt. Smederna har hittat en sponsor som kan hjälpa Smederna att lbland annat lösa en skuld hos kommunen that’s it.

Inget av kommunens egendom kommer att säljas. Vad stadion kommer att heta under de närmaste tre åren som avtalet gäller är ingen viktig politisk fråga. Att sponsrade arenor runt om i landet har namn som leder till sponorerna är heller inget nyhet.

Om jag skulle ge mig på och tolka borgarnas agerande skulle det möjligen vara ”surt sa räven” varför kom inte vi på detta.

Ann-Sofie

PS. dessutom tycker jag att Ikrosarena är ett ganska coolt namn DS.

6 kommentarer

 1. Ann-Sofie!
  Jag ger mig inte ut för att vara juridiskt kunnig, men jag har i några av mina tidigare liv stött på begreppet ”Immaterialrätt”. I korthet handlar det om vem som äger icke fysiska tillgångar såsom patent, varumärken, logotypes, uppfinningar, rätt till annonsering och reklam på enslkild egendom, plus en hel radda av liknande. Jag vet inte vem som äger speedway-arenan. Sannolikt något KB med kommunen och Kommunfastigheter som del-eller helägare. Trots min brist på juridisk kompetens vågar jag påstå, att man inte kan sälja ett namn på en tillgång, som man inte äger. Pressen är något otydlig i om man på poltiskt håll sanktionerat det hela. Du kanske kan ge en riktig förklaring.
  Däremot skulle det förvåna mig mycket, om inte någon ”vän av ordning” tar till orda och inger ett formellt klagomål. Jag avser inte att göra det!
  Mvh

 2. Hej Lennart!
  Smederna kan inte sälja namnet och gör det inte heller. Det är kommunen, ägaren, som gör affären.

  Jag kan inte alla detaljer men det är kommunen som lånar ut namnet till företaget Ikaros i tre år.

  Ann-Sofie

 3. Ann-Sofie
  Ditt svar gör mig faktiskt något förvirrad. Vem har sålt till vem, och vad har man sålt, och var hamnar köpeskillingen i slutet av dagen? Du säger, att kommunen sålt vissa rättigheter till ett okänt belopp till ett företag i Malmö, Ikaros. Hur hamnar dessa medel därefter hos Smederna? Hur sker en sådan överföring? Kristina E uttalade sig i EK , och sade, att så här kan man nog inte göra. Du refererar till att två jurister sagt OK till detta. Vilka då?
  Det förefaller mig bäddat för en ny förtroendedebatt för (s).
  Mvh

 4. Hej Lennart!
  Jag är ingen jurist de som granskat ärendet är två av stadsjuristerna och jag utgår från att de kan sitt jobb. Och att avtalet mellan kommunen och Smederna/Ikaros blir formellt riktigt.

  Förtroendedebatten är redan igång för övrigt som du nog så i mitt blogginlägg.

  Ann-Sofie

 5. Nu blir jag lite förvirrad, så tolkade jag inte nyhetsrapporteringen. Jag är såklart positiv till sponsring, men i ärlighetens namn hade jag verkligen inte fattat att det var med kommunen Ikaros gjort upp, trodde det var med Smederna!?

 6. Och jag har ännu inte läst avtalet så jag kan inte gå in på detaljnivå men utgår från att kommunens två jurister löst frågan.

  Kommunen får in pengar, Smederna har en sponsor som reglerar en skuld. Kommunen låter företaget Ikaros få sitt namn exponerat under tre år.

  De borgerliga har önskat mer sponsring.

  Vad är problemet?

  Ann-Sofie


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS