Gäller demokratins spelregler för alla?

Gäller demokratins spelregler för alla? Det kan man verkligen fråga sig efter en händelse som ägde rum i centrala Eskilstuna i lördags.

Eskilstuna Kuriren skriver:

Ett 15-tal högerextremister genomförde vid tretiden på eftermiddagen en olaglig demonstration på Fristadstorget. Polisen fanns på plats hela tiden men avbröt inte demonstrationen.

De begår ett brott, men vi kan inte avbryta. Det krävs mer än såhär för att vi ska kunna göra det. Det krävs ett störande av ordningen, att det blir tumult, säger polisens befäl på platsen. Demonstrationen kunde inte avbrytas av polisen eftersom demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad.”

OK om det här nu stämmer innebär det då att demonstrationer kan genomföras var och när som helst utan tillstånd så vida tumult ej uppstår, eller hur ska man tolka polisens icke ingripande?

Jag levde i tron att demokratins spelregel gäller alla oavsett parti eller gruppering men så är det kanske inte.

Ann-Sofie

3 kommentarer

 1. […] Det är inspirerande att se människor på väg med mål och mening i motsats till den patetiska skara som tågade genom Eskilstuna under helgen. Det är besynnerligt vad mycket energi vissa lägger på […]

 2. 15 personer kan ju knappast gillas som att man stör ordningen på något sätt. Det är några människor som står i grupp och säger vad dom tycker / gör vad dom vill. Det måste man väl få göra? Eller skall vi forsla bort Frälsningsarmén också?

  Dock gjorde inte heller Polisen något när centrala Göteborg spärrades av för något halvår sedan av en gäng miljöungdomar (Klimatauktion mot bilar eller nått sånt). Dom ställdes sig helt sonika i vägen för bilar i centrala stan. Detta kallar jag tumult och oordning. Dock gjorde inte Polisen något – dom demonstrerade väl för ”rätt sak”.

 3. Hej Ann-Sofie.

  Om de öppet hade utlyst demonstration så hade det blivit oroligheter i form av motdemonstrationer. Så för allas bästa låter de bli att söka demonstrationstillstånd. Det hade väl inte varit så kul att ha AFA springandes runt som krossar skyltfönster och plundrar affärer.
  I vilket fall som helst var deras flygbladsutdelning egentligen inte att betrakta som en demonstration. Man behöver inte ha tillstånd för att dela ut flygblad.
  Angående din öppna fråga ”Gäller demokratins spelregler för alla?” så vill jag svara nej. De som ”demonstrerade” tillhör de som har mest inskränkt yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet.

  Mvh
  Robert


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS