Det är något skumt med den Socialdemokratiska självbilden

”Trots allt sitter Wanja Lundby Wedin i socialdemokraternas verkställande utskott och är i högsta grad ansvarig för partiets profil. Hon bistår med både medlemspengar och valarbetare. Det är en sammanblandning mellan parti och en organisation som inte skulle vara möjligt inom något annat parti.”  Hanne Kjöller på DNs ledarsida idag.

Hanne Kjöller skulle uppenbarligen behöva en lektion i arbetarrörelsens historia. Den sammanblandningen som Kjöller hänvisar till är inte alls konstig eller ens omodern. Det var arbetarrörelsen som en gång startade det Socialdemokratiska arbetarepartiet på grund av de orättvisor som fanns i samhället. Har vi ett samhälle i dag som är rättvist?

I dagens Sverige med en borgerlig regering vid makten där klyftorna mellan de som har och de som inte har bara blir större då behövs ett tydligt arbetareparti.

Moderaternas partistrateg och sekreterare Per Schlingman sa här om dagen på P1 att vi alla är arbetare. Ja i alla fall de som har ett arbete att gå till men det finns en nyansskillnad i ordet arbetare som Schlingman bortser ifrån. Till arbetarklassen hör de som har yrken som hör hemma i något LO förbund. Tjänstemän har aldrig politiskt eller statistiskt räknats in i arbetarklassen till exempel.

Jag blir dessutom så trött borgerligheten som gång efter gång försöker få socialdemokratin att framstå som ett parti som inte tycker att människor ska behöva jobba.

Vi socialdemokrater har aldrig sett bidrag som en inkomst man ska leva på. Man ska hyfsat klara en omställning om man blir arbetslös och blir man sjuk ska man inte behöva leva på gatan. Men att vi skulle slåss för ett bidragssamhälle är helt FEL.

ARBETE ÅT ALLA!

Ann-Sofie

9 kommentarer

 1. Hej,

  Jag tycker inte att SAP/vi har ensamrätt att definiera vad som är arbetare på 2000-talet.
  Själv är jag en f.d läkare i offentlig verksamhet som ser mig som f.d arbetare.
  SAP behöver göra upp med alla arbetarromantiker som tror sig tillhöra någon annan sorts ädlare adel. De flesta människor ser till sina egna behov. Den som inte vill vidhålla detta är inte på plats i verkligheten. T.ex Lotta Gröning.

 2. […] vilken stol hon sitter på. Och om det är som socialdemokrat eller lobbyist hon tycker sig ha en självklar rätt till även moderata statsministeröron. […]

 3. Bra inlägg.

  Bara en liten invändning. Det är en aning snävt att hävda att yrken som organiseras i LO-förbund per definition är arbetarklassen. Till stor del stämmer det. Men det är också så att de som sitter i call centers (och enligt varje rimlig definition är en del av arbetarklassen) är organiserade i TCO-förbundet Unionen medan ombudsmän i ABF är organiserade i LO-förbundet Handels.

 4. Vi har inte ett rättvist samhälle.
  Trots att S suttit vid makten mesta
  delen av tiden bakåt.
  Självklart skall S och LO skilja sig.
  Det är ett typiskt HBT förhållande
  där två av samma kön varit sambo.
  Nu är det dags för egen tid.

 5. Om vi ska vara ärliga och det ska vi väl så jhar vi faktiskt gjort det. Sett bostadsbidrag och barnbidrag och maxtaxa mm som inkomstförstärkningar. Inte minst Mona brukar framhäva detta, och det är ett stort problem. Särskilt bland kvinnor med svagt pensionsunderlag, där bidragen bidragit till att de står med ännu mindere pensionspoäng.

  Gott nytt år och Arbete åt alla!

 6. Bra rutet:-) Ett starkt argument tycker jag, socialdemokrater skall samarbeta!!

 7. Jösses så snabbt jag var, samarbeta med facket skulle det vara;-)) Vi är arbetarrörelser båda två!

 8. Du har helt rätt. Men de som ska övertygas är som sagt nog socialdemokraterna, som har en tendens att gräva ner sig i bidragsbunkern. Den moderata strategin är att skapa en arbetarpolitik utan socialism, att bli ett parti för alla som säljer sitt arbete på marknaden, vare sig de är LO, TCO eller SACO-anslutna. Alliansen vill vara det politiska block som alla med en mer eller mindre fast position på arbetsmarknaden tillhör, medan sossarna får ta resten. Frågan är om de är på väg att lyckas med detta.

 9. Till Fredrik!
  Den definitionen är inte jag mamma till det hittade jag i ett uppslagsverk.

  Ann-Sofie


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS