Är friskolor alltid bäst?

Nej det är de inte, men det finns de som fortfarande tror att det så. 

Fria skolor, det klingar som ljuv musik i mångas öron. Men så särskilt bra är de inte alltid. Fick höra att det finns elever på Eskilstunas Engelska skola håller sig med ”slavar”. En lärare på NTI gymnasiet är mycket kritisk till rektorn och dennes kompetens. Detta framförs anonymt i ett brev till Johan Nilsson, ansvarig politiker inom skola och utbildning.

Vad är friskolorna fria från?

Gissa och vinn fina priser.

Ann-Sofie

PS. Jojo där var det en öm tå DS.

6 kommentarer

 1. Fria från kontroll och kvalitetskrav ?

 2. Hej du trångsynta människa! Antar att du själv när du gick i skola (för exakt 30 år sen. förutsatt att du tog studenten när du var 19år och du är idag 49år) gick i en kommunal skola?

  Vad har du själv för egna erfarenheter ut av friskolor? Hur exakt är du insatt i den nationella bedömningen av friskolor? Hur många vänner till dig går friskola och håller starkt med om att de kan erbjuda en sådan anpassning efter elevens behov som en kommunal aldrig kunnat?

  Friskola är en form av skolreform som ger möjlighet att skapa olika friskolor som ser till olika grupper av elever (att jämföra med den fria marknadens ”målgrupper”). Genom att rikta in sig på en särskild grupp/sorts elever kan man anpassa den specifika friskolan efter deras behov. Duktiga elever kan få möjlighet till att utvecklas i sin egna snabbare takt medans friskolor för elever med mer praktisk än akademisk begåvning kan satsa extra på kärnämnen.

  Friskolor klarar sig bättre än kommunala och detta ofta på mindre skolpeng per elev än vad den kommunala får.
  Friskolor ”tar” inte pengar ifrån den kommunala skolan, utan den tvingar endast den kommunala skolan att använda sina pengar/resurser bättre för att kunna behålla elever. Den skapar ett tvång hos kommunala att se till att anställa bättre lärare, att ledningen ständigt se till att dess anställda/lärare är engagerad och arbetar aktivt mot givet mål, och att skolans resurser/tid läggs på det eleverna verkligen behöver. Ordna en extra grupp med matte för de elever som är i behov och en för de som är duktigare och har behovet av att utvecklas snabbare.

  Elitism är ett roligt ord, ofta uttalat av kommunister, vänsterpartister och sossar… Det är väl inget negativt att man låter de elever som akademiskt arbetar snabbt och lär in saker fort få lov att fortsätta utvecklas i sin egna takt utan att bromsas tillsammans precis som man låter de mindre akademiskt begåvade få ha sina egna rimliga mål för att klara grundskolan och förhoppningsvis vid intresse högskola och i egna arbetsgrupper kunna hålla en pedagogisk inlärning anpassad för dem.

  Duktiga elever skall inte användas för att hjälpa/sporra/driva på mindre bra elever, det är diskriminerande att inte låta de få utvecklas i sin egna takt.

  ELITISM – Ett ord använt av kommunister, vänsterpartister och socialdemokrater (eller bara andra som är mindre bra) för att vid rädsla användas för att någon annan blir bättre än en själv och på så sätt motverka detta?

  ”Stoppa den svenska likriktningen av barn i den svenska skolan”//Mensa Sverige

  ”En lärare är kritisk till rektorn och dennes kompetens”?
  Tro tusan att han är kritisk, kommer säkert att få sparken/kommit på kant med ledningen på skolan. De som utser rektorn till att driva skolan har nog ganska stort förtroende för dennes kompetens.

  ”Detta framförs annonymt” hahaha hur jävla patetiskt är inte det, och vad fan är ett annonymt brev värt? Kan lika gärna vara eleverna som skrivit ihopa det för fan. Och sen anger du till att det är en politiker i barn och utbildningsnämnden för att ge tyngd åt en intetsägande händelse/plattityd. Snacka om att inte ha något att gå på och därför vända och vrida på något för att få lite medhåll, påminner om TV-shop där ”oberoende forskare” reffereras till utan att man anger namn eller institution. haha

  Ursäkta men Du skrivbent till denna blogg har ingen vida uppfattning om det svenska skolväseendet. Jag har gått i de olika skolformerna, jag har stått på mässa och pratat med alla de elever som ska söka och alla de skolor som har ett utbud här nere i södra Sverige.

  Dina ord väger som fjädern och du kommer med uttalanden om saker du inte har en inblick i och du använder dig av argumentation som är uppdiktad och intetsägande. Du har inte ens någon fakta/belägg.

  Tss, tur att eskilstuna inte har dig i barn och utbildningsnämnden iaf. Även om jag sörjer miljön.

  Med Bästa Hälsningar,
  Andreas Lampeitl

  ps.
  Till PeO_W som jag antar är din man? Det är faktiskt så att skolverket granskar även friskolor, du som uttalar dig utan att veta vad du pratar om.
  Faktiskt så vart det så att i malmö klarade sig samtliga friskolor bättre vad gäller betygsättning och kvalitetskontroll än vad de kommunala gjorde. Procivitas dessutom med exceptionellt.
  ds.

 3. Socialistisk indoktrinering?

 4. När jag läser Andreas Lampeitls inslag ovan förstår jag verkligen vad kommmersiell elitism på privat friskolenivå är för något. Och blir ännu mer övertygad om att dess rätta plats är på sophöge(r)n!
  Och det snabbt innan dessa utsorteringsideer kommer att förstöra de små barnens integration med varandra totalt !

 5. Oj, inte visste jag att man bara fick uttala sig om sånt som man är insyltad i…. är det en tes som lärs ut i de fria skolorna ?

  Beträffande granskningen så finns det åtskilliga exempell, redovisade i bland annat DN, i synnerhet kulturdelen. Jonas Thente har bland annat rapporterat om kreativa lösningar för att alltid uppnå bättre resultat än snittet på de nationella proven.

  Att betygssnittet är högre på friskolor är ingen slump, det är ju deras enda sätt att locka kunder.

 6. Kommunala skolor har kommit på ”kreativa lösningar” för att hela tiden prestera lägre och lägre resultat, detta för att locka elever?

  Kom och besök en friskola, ni som sitter med åsikter i andra rum och tror er så mkt…

  ”Kommersiell elitism på privat friskolenivå” haha, whot?

  Det är ingen utsorteringsideer, det är anpassning för de som behöver en extra timme matte medans de som hellre jobbar på eget bevåg i nästa mattebok kan göra detta. Men antar att ni är emot individuelism också, med tanke på er socialistiska läggning..

  Friskolor bevisar att kommunala inte håller måttet, friskolor bevisar att de presterar bättre än kommunala trots stora granskningar från skolverket. Och att resultaten i slutbetygen speglar klart och tydligt resultatet på det nationella proven. Detta finns på pränt att läsa hos skolverket.

  Och det är ytterst fel i att säga att ”högt snitt” är enda sättet för friskolor att locka kunder. Mitt ideal exempel på en skola för elever som är mindre akademiskt begåvade är att man har ”skateboard gymnasium”. Helt irrelevant vad gäller utbildning eller vidare studier/yrken men det ger en morot och något kul i samband med det akademiska.

  Er begränsade insikt inom såväl skolväsendet (som ni uttalar lösningar för) och ekonomi är imponerande…

  Bästa hälsningar, Andreas


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS