Friskolorna slår sönder de kommunala skolorna

Många är nu oroliga över att kommunen måste lägga ner flera skolenheter. De har min fulla förståelse. Problemet heter fristående skolor, privatskolor säger några.

Flera kommunala skolor i centrala lägen har lagts ner för att inom kort återuppstå som friskolor. Jag kan nämna Nyforsskolan och Tunaforsskola. Detta får givetvis konsekvenser när de kommunala skolorna får färre elever. Eleverna har en peng vi kallar det à-pris.

Detta á-pris följer med eleverna när de byter skola, vilket får till följd att den kommunala skolan tappar intäkter. Tomma klassrum är mycket dyra. 

Vi värnade om skolorna på landsbygden men när föräldrarna väljer att sätta sin barn i friskolor inne i centrala Eskilstuna då  blir det halvtomma skolor kvar i Hällberga och Hållsta till exempel.

Tråkigt men sant!

Det finns nu en statlig utredning som funderar på om friskolornas moms dessutom ska betalas av kommunen vilket gör att friskolorna blir ännu dyrare. Vilka konsekvenser tror ni att detta får?

De borgerliga partierna i Eskilstuna tycker att detta är bra, bara så ni vet. De tror att man både kan äta kakan och ha den kvar.

Ann-Sofie

2 kommentarer

  1. […] Kuriren att berätta. Varken i nyhetstext eller på ledarplats….. vad kan det bero på? Nyheten som inte får […]

  2. Och när kommuner och landsting måste skära ned inom skolor, sjukvård och äldreomsorg så blir det först inom sina egna offentligt drivna verksamheter som detta sker. För de privata aktörerna inom dessa verksamheter har ju kontrakt som inte går att bryta så lätt! Men samtidigt som kommuner och landsting skär i sina verksamheter måste de vara öppna för att ta emot behövande från de privata aktörer som konkursat eller dragit vidare till mer lönsammare marknader!
    Vilken politiker har denna framåtblickande översikt över skola, sjukvård och äldreomsorg på en av privata aktörer fragmentiserad välfärdsmarknad?


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS