Låt könsmogna män själva bestämma om ”de vill bli hackade i kuken”

Magnus Betnér slår huvudet på spiken i frågan om manlig omskärelse.

I Dagens Nyheter redogör redaktör Wolodarski för sin syn på omskärelse. Och det är i mina ögon en unken syn. Wolodarski gömmer sig bakom argument som att risken för sexuellt överförbara sjukdomar reduceras, han skriver:

”Om något har alltså ingreppet en preventiv verkan, vilket få i Sverige tycks känna till. Det minskar inte bara risken för spridning av hiv utan för en rad smittsamma sjukdomar, som bland annat kan leda till livmoderhalscancer hos kvinnor. Att merparten av alla nyfödda amerikans­ka pojkar omskärs har delvis med detta att göra”.

Jag har inga siffror att ta fram och belägga detta men jag är tämligen säker på att merparten av alla omskärelser av små pojkar görs av religiösa skäl och inte pga att man vill minska risken för sexuellt överförbara sjukdomar.

Jag har inget emot att människor beslutar att omskära sin egen penis av vilket skäl det vara månde.

Här är någon annan som tycker till.

Ann-Sofie

14 kommentarer

 1. Vi lever faktiskt i ett mångkulturellt samhälle och din etnocentrism känns väldigt förlegad och unken. I dagens samhälle bär småflickor slöja, många kvinnor går runt i burkha och pojkar blir omskurna. Dessutom har vi muslimska och kristna friskolor, vi har ett muslimskt råd som gärna bjuds in till socialdemokraternas möten. Kanske dags att även du vaknar upp och inser att pojkar MÅSTE få plågas i religionens namn!

  Annars är du väldigt kulturfientlig.

 2. Hej Oscar!
  Jag tycker det är fantastisk att vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Har flera vänner med annan etnisk bakgrund och jag anser att vuxna människor får göra vad de vill med sina kroppar.

  Men att sätta kniven i små barn bär mig emot så vida det inte är av medicinska skäl.

  Jag tycker att din syn på barn att ”pojkar MÅSTE få plågas i religionens namn” är obehaglig.

  Ann-Sofie

 3. Nu är ju mångkultur inte något som du bara kan plocka russinen ur kakorna. Allt är inte Zlatan, kebab och fina danser. I mångkulturen ryms också kvinnoförtryck, omskärelse, halalslakt, burkhor och slöjor.

  Att sitta och känna att mångkultur är fint och mysigt, är att anta en unken kolonial syn på det hela.

  Om muslimer och judar nu har omskurit sina barn i evinnerliga tider, ja då ska de givetvis få fortsätta göra detta i ett mångkulturellt Sverige.

  Men du kan gärna sätta upp en lista över acceptabla uttryck för mångkultur, samt för oacceptabla uttryck för mångkultur.

  I min näsa luktar det småborgerlighet och inskränkthet.

  Dessutom tror jag knappast att du har några muslimska vänner, och OM du nu skulle ha det, hur ställer dem sig till att du anser dem ha begått övergrepp mot sina söner, samt att du vill förbjuda omskärelse av pojkar?

 4. Anser att vuxna människor ska få bestämma över sina egna kroppar, även om jag personligen anser att argumenten för omskärelse är tunna…
  Där emot är det helt oacceptabelt att utsätta barn för omskärelser eller andra liknade procedurer då barnet faktiskt inte har någon beslutanderätt. i sak. För mej är det svårt att få ihop Barnkonventioenerna med att hacka i bebisars och småbarns underliv…

 5. En manlig omskärlese innebär att man skär bort en bit av förhuden. Inte för att jag tycker det är OK, utan när man är vuxen kan man göra sitt val. Inte slentrianmässingt pga religion. Men, en kille klara sig alldeles utmärkt utan sin skinnbit.
  Värre är den kvinnliga omskärlesen där man tar bort och utrotar allt vad kvinnlig sexualitet har att mena.
  Då skär man med glädje bort blygdläppar och klitoris från spädbarn.
  För att ytterligare spä på detta så syr man ihop barnet så hon knappt kan kissa naturligt.
  Detta förfarande kan knappast handla om religion.
  Jag tror, och detta är min åsikt, är att männen historiskt har varit rädda för kvinnornars makt.
  Så, alla som känner att ni vill göra nåt. Joina rörelsen som jobbar emot kvinnlig omskärlese. ( orkar inte googla)

 6. Tack Oscar för dina kommentarer om skribentens småborgerlighet.
  Finns många som gärna säger sig gilla ett mångkulturellet Sverige,
  men när det kommer till kritan så vill de bara plocka russinen ur kakan
  som du själv skriver.
  Ärligare vore att säga att alla invandrare skall uppföra sig som ursvenskar
  men det vågar inte skribenten göra…

 7. Att göra omskärelse på religösa grunder känns inte alls rätt för mig heller. Verkligen inte! Vi kan inte acceptera allt från andra kulurer i vårt land, Oscar Peterson. Vart ska man dra gränsen? Är det ok med kvinnlig omskärelse? Röka hasch, är det ok om man hänvisar till kulturen? Religös omskärelse fyller ingen funktion och borde inte vara ok.

 8. Nja…kanske vuxna som vill ha ett hac i ballen ska faa information och mentalhjaelp foerst. Baettre ball i hallen aen ett hack i ballen.

 9. Mattias Pettersson:
  Jag menar att vi lever i ett mångkulturellt samhälle, till stor del skapat av vår kära socialdemokrati. Under årtionden har vi fått hära hur underbart det är med mångkultur, hur härligt det är mad dans, mat, Zlatan och allt. Nu när det blir allt tydligare att med mångkultur kommer även mindre önskvärda saker, som RIKTIGT kulturella beteenden, ja då varkar man inte vilja acceptera dessa uttryck.

  Jag tycker det är väldigt underligt att i ena stunden hylla mångkulturen, bara för att i andra stunden ta avstånd från denna.

  Jag önksar att våra socialdemokrater kunde komma ut och berätta för oss vilka mångkulturella uttryck som är godkända av socialdemokratin och vilka som inte är godkända. Då vore det enklare för oss att se var de står.

  Själv anser jag att, om man nu ska ha ett mångkultruellt smahälle, så måste man acceptera samtliga uttryck detta för med sig. Att inte acceptera detta är givetvis bara ett tecken på inskränkt svenkhet som måste raderas bort. Alla ska med, alla ska känna sig välkomna och i Korea äter man hundar. Det borde man kunna göra häör också, eller?

  Allt annat är bara hyckleri och, återigen, ett försök att plocka russinen ur kakan.

  Jag anar smygrasism inom socialdemokratin. SD säger nej till omskärelse även dem! Fiskar inte Ann-Sofi i grumliga vatten här?

 10. Jag fiskar inte i några grumliga vatten.
  Jag tycker bara att man ska lämna barns kroppar i fred tills de själva kan välja om de vill ha förhud eller inte.

  Ann-Sofie

 11. Vilken härlig debatt !!!

 12. Du blir nog tvungen att acceptera den muslimska kulturtraditionen vare sig du vill det eller iinte. Det bor numera över 500 000 muslimer här i landet. Samtliga (?) omskär sina söner i enlighet med Koranens bud. Ett förbud mot detta är ett direkt ingrepp i religionsfriheten och leder bara till att ingreppet/övergreppet utförs på olaglig väg. Jämför med aborterna, så inser du var problemet ligger.

  Det finns fasansfulla bilder på pojkar där detta ingrepp utförts av outbildade imamer. Inget jag vill se.

  Givetvis ska muslimerna få betala för omskärelsen, helst i privata kliniker, men att hindra dem från att utföra en handling som är påbjuden av deras profet Muhammed, är vare sig möjligt eller önskvärt.

  Jag förstår din motvilja mot detta, det är fullt naturligt. Men det finns mycket inom Islam som jag och många andra vänder oss emot. Det betyder inte att någon lyssnar. Nu är de här och det är tydligt att det är att jämföra med rasism att ställa krav på denna grupp att anpassa sig till svenska normer. Därför anser jag att du fiskar i grumliga vatten och att du borde ändra åsikt.

  Varför ska du tala om för muslimer hur de ska behandla sina barn?

  Vill en muslim klä sina döttrar i slöja och omskära sina barn är det deras fria val i vårt mångkulturella samhälle. Jag tycker du är intolerant.

 13. Visst har Oscar en poäng. Läste någonstans om sossarnas syn på det mångkulturella samhället. Ett samhälle där alla är socialdemokrater men med lite olika kläder och äter lite olika mat. Det är ju faktiskt inte riktigt så enkelt. Många har påpekat det genom åren och blivit avfärdade och kallade både det ena och det andra. Vi är bara rädda för det ”annorlunda” brukar man säga. Förmodligen underföstått, rädda för kebab och konstiga skalor och rytmer…. suck…

  Vad vi nu ser är bara början till upplösningen av samhället. En upplösning som är huvudargumentet jag har mot det mångkulturella samhället. Kittet försvinner. Det livsviktiga kittet som gör att vi trots allt vill betala skatt till ett gemensamt välfärdssamhälle.

  När politikerna på allvar börjar ge efter för ”annorlunda” krav från grupper för att på så sätt vinna deras röster, då kommer spänningarna öka ordentligt. Det andra alternativet är i längden lika illa, att politikerna viker sig för opinionen och gör stora invandrargrupper besvikna. De startar då egna partier. Kanske ett muslimskt parti som vågmästare. Känslan av svek kommer då bli ännu starkare när detta parti förhandlar fram halalslakt utan bedövning och andra ”annorlunda” saker. Föraktet för politikerna och hela det demokratiska systemet kommer öka.

 14. Den manliga omskärelsen gör mer än något annat heterosexuell penetrering till NORM.
  Jag är av den åsikten att sexualiteten styr och formar mycket i våra liv.
  Om vi människor inte ens får bestämma över våra egna kroppars öde då är all annan kamp ytlig & färgäves!
  Tjejer som är för omskärelse på pojkar måste förstå att det senare drabbar dom.
  En omskuren man kan man inte spontanrunka då återstår avsugning som många tjejer ogillar i början av en relation eller vaginalsex.Om killen är en dålig älskare (vilket flertalet är) & dessutom omskuren så blir det värre för er tjejer.Tänk på detta innan ni yttrar er om omskärelse!


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS