Björklund har vaknat till

Folkpartiets ordförande Jan Björklund har vaknat till och förstått att något håller på att hända ute i landets kommuner och vill slåss för mer pengar till den kommunala sektorn, finfint men inget som exempelvis liberala Eskilstuna Kuriren gillar och för att verkligen vara tydlig så skriver de en bitter blogg.

Många kommuner säger upp personal och höjer skatten med anledning av att statsbidragens minskning som delvis beror på den ökande arbetslösheten. Till och med borgerligt styrda Halmstad höjer skatten.

Konjunkturinstitutets generaldirektör, Mats Dillén har uppfattningen att kommunernas negativa ekonomiska läge kan komma att bromas en eventuell konjunkturuppgång.

Tyvärr misstänker jag inte att varken Björklund eller Dillén kommer att bli bönhörda för både Fredrik Reinfeldt (M) och Maud Olofsson (C) tycker annat.

Men handen på hjärtat, det är ju finansminister Anders Borg som bestämmer till slut och jag kan inte tänka mig att han skulle ta den presigeförlusten.

Här kan ni läsa om borgerliga bloggares syn på den ökande arbetslösheten.

En kollega i Umeå är inne på samma spår.

Ann-Sofie

3 kommentarer

 1. Är ni så lättlurade. Björklund vill ju bara folk ska få fastna i socialbidrag istället för att ordna upp så a-kassa eller sjkförsäking bibehåls av berörda.
  Man sparar ju genom att sätta sjuka och arbetslösa i socialbidrag, gärna så man kan tvinga dem jobba också för de pengarna. Snacka om total kontroll av sjuka, resp arbetslösa.

 2. Hej Bertil! Vad Björklund har för baktankar det tänker jag inte spekulera över. Jag ser ändå positivt på att han vill ge kommunerna mer pengar det gör i all fall så att antalet som kommer att sägas upp ute i de kommunala förvaltningarna kanske inte behöver bli så många.

  Och kommunala skattehöjningar slår hårt mot de lågavlönade.

  Men jag tror dock inte att han kommer att nå någon framgång i detta.

  Ann-Sofie

 3. Självklart Ann-sofie är det ett steg åt rätt håll.
  men ack så litet. . Däremot så uppsägningar inom kommunen kommer inte ske även om kommunen inte får pengar. Det är jag övertygad om.
  Den uppsägningen omvandlas bara sen till en jobbgaranti där folk får komma tillbaka för 65% ersättning av tidigare lön. Sådant sker redan.
  I
  Dock medan de själva är involverade i komunala jobb så ter sig nog det lungt än för tillfället.
  Björklund han har nog press från lärare och annat kommunalt anställt folk som lagt sin röst på FP.
  Därav utspelet.
  Men en sak alliansen har jag inte det minsta förtroende för.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS