Jag blir så ledsen

Jag läser i dagens AFTONBLADET att väntetiderna för utbetalningar från a-kassorna är långa. Arbetslösa är tvugna att låna pengar till hyra, mat, räkningar  med mera.

Det samma gäller pengar från Försäkringskassan. En mycket nära vän till mig är hårt drabbad av detta. Det var nämligen så att hennes handläggare varit på semester. Eva-Maria som min vän heter frågade sin handläggare om hon fick lön trots att lönekontoret förmodligen också har semester. Jo det fick hon så klart.

Jag tycker att detta agerande visar en stort brist i synen på människor, särskilt svaga människor, maktlösa inför myndigheternas tillkortakommande. Detta gör mig ledsen och förbannad.

Vem tar ansvar för diverse betalningsanmärkningar som kan bli följden av myndigheternas hantering?

De drabbade människorna får ytterligare en käftsmäll.

Ann-Sofie

Bild 5

10 kommentarer

 1. Varför tror du det finns förslag om att privatisera FK + A-kassan ?
  Den byråkrati som genomsyrar dessa verksamheter fungerar inte 2009.
  Det är dags att lägga ut handläggningen på entreprenad

  Förstår att du som sosse inte gillar detta förslag eftersom ni alltid tror
  att privatiseringar leder till försämringar.
  Jag vet att privatiseringar ibland inte fungerar men här skulle det kunna fungera.

 2. Hej Lisbeth!
  Jag skiter ärligt talat i vem som ska ta ansvaret för att folk får sina pengar från a-kassan eller FK, bara de får dem i tid så att människor inte behöver låna av andra och/eller få betalningsanmärkningar.

  Att bli drabbad av betalningsanmärkningar sätter många käppar i hjulen på människor som redan har det svårt.

  Ann-Sofie

 3. De som inte får pengar från a-kassa resp FK har rätt att få lån via socialen.
  Det borde du som kommunpolitiker känna till…

 4. Mycket bra svar….Ann-Sofie…..Håller med dig i ditt uttal….

 5. […] Palm: "Fattigdomen slår mot hela Sverige – alla är förlorare på regeringens klasspolitik" – Ann-Sofie Wågström; "Jag blir så ledsen". – "Mona for president": A-kassan, ständigt i fokus" – S-buzz / Johan […]

 6. Ja, och många av de drabbade inordnar sig i kön till socialtjänsten, vars personal springer fortare och fortare. Varken budget eller personal har dimensionerats för att klara statens övervältring. Och ändå är inte det värsta att kommunerna knäar, utan att enskilda slås till backen.

  /Eva

 7. Hej igenLisbeth!
  Ja som tidigare ordförande för socialtjänsten i Eskilstuna vet jag att det är så men det vet inte alla de som drabbas.

  Ann-Sofie

 8. Hej
  Jag vill nog komplettera uppfattningen att socialtjänsten lånar ut pengar till den som väntar på ersättning från A-kassan eller Försäkringskassan. Så är det inte riktigt.

  Socialtjänsten kan emellertid i en sådan situation bevilja socialbidrag mot återkrav. Men det är exakt samma utredning med genomlysning av familjens samlade inkomster, innebärande redovisning av sökandens ekonomi, normberäkning o.s.v. Alltså precis som vid utredning inför socialbidrag utan återbetalningsplikt. Det är således inte något förenklat förfarande där socialtjänsten rakt av betalar ut den förväntade ersättningen. Det kan också bli nej om familjen redan når sin normnivå genom partnerinkomst eller en mindre summa om den inkomsten inte täcker upp till normen. Även barnbidrag, ev. bostadsbidrag och underhållsstöd är inkomster vid beräkningen.

  MVH/Eva

 9. Ja lilla Eva, vi förstår att även socialtjänsten är lite byrokratiska.
  (jag har inget emot att privatisera även detta)

  Nu handlade det om de som riskerade få betalningsanmärkning och
  jag tror de ligger en bit under er norm för att få ers med återkrav.

 10. Hej Lisbet
  Jag upplever inte saken som du. Det vill säga att ett socialbidrag på normnivå, eller en komplettering till normnivå, tryggar den som väntar på ersättning från A-kassan från betalningsanmärkningar. Att ha haft en löneinkomst på säg 15 000 kr netto/månad och sedan under 5-6 månader få ett socialbidrag upp till norm, innebär stora problem att lyckas betala utgifter som inte ”accepteras” vid en socialbidragsberäkning. Det kan handla om banklån, avbetalningar m.m. Den som blir arbetslös har ju inte kalkylerat med det, definitivt inte räknat med att få vänta i många månader att få ersättning om det skulle inträffa, och därför avstått från konsumtion.

  MVH/Eva


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS