Husockupationer och bilbränder

Jag brukar tycka att DN Söndag är en ganska tråkig, läs ytlig, läsning på söndagarna men i bland dyker det upp intressanta reportage. I dagens upplaga skriver Johan Åkesson om Husockupationer till exempel.

En husockupant ”Sven” förklarar varför de gör detta:

– ”Vi vill ha tillbaka det som blivit taget ifrån oss. Förr erbjöd staten fritidsgårdar, nu lägger man ner i stället. Vi vill starta ett allaktivitetshus dit folk som vill göra något kan komma.”

Ungdomsforskaren Hedvig Ekerwald vid Uppsala universitet ser likheter mellan husockupanter och ungdomar som bränner bilar i förorten.  Båda är uttryck för ett missnöje med de rådande ekonomiska villkoren där privatiseringar och individualism är ledord.

– ”Ungdomarna kan få ett positivt resultat om det finns lyhörda politiker som ser deras problem. Det bästa är att lyssna på ungdomarna innan deras missnöje tar sig sådana former.” Hedvig Ekerwald

Enligt tidningsartikeln är ”Sven” mer vältalig än Johan Ulvesson i Lorry  1989 ”Vi har ju ingen lokal” men temat är det samma.

Kanske något för Folkpartisten Niklas Frykman att fundera över när han i stället förespråkar fler poliser.

Ann-Sofie

PS: Eskilstuna Kuriren överraskar DS.

3 kommentarer

 1. Duu vet tydligen inte vem Hedvig Ekerwald är. Isåfall hade du nog inte velat nämna henne.

 2. Hej Mille!
  Nej det vet jag inte men hur som så tycker jag att hon har en poäng i detta.

  Ann-Sofie

 3. I augusti 1978 var Hedvig Ekerwald, i dag professor på sociologiska institutionen vid Uppsala universitet, tillsammans med Jan Myrdal bjudna på middag hos Röda Kmerernas ökände folkmördare Pol Pot.
  I en krönika i Folket i Bild från förra året beskriver hon händelsen: ”Vi var bara tio personer kring bordet och jag skrev ner i min privata dagbok det enda jag yttrade under middagen: `Jag sa att det är få länder i tredje världen där ledare kan säga att alla medborgare får tillräckligt med mat och har ordentliga kläder.´”
  I krönikan i Folket i Bild ifrågasätter professor Hedvig Ekerwald om det verkligen var över en miljon människor som mördades av Röda Kmererna (vilket är den officiella siffran). Ekerwald talar om ”kanske femtio- eller sextiotusen statliga mord”.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS