I dag håller jag med

Dagens ledare i Eskilstuna Kuriren tar upp frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Tidningen skriver:  ”De moderata ministrarna i arbetsmarknads-, social-, justitie- och finansdepartementen har god saklig grund för att se alkohollobbyn som en fiende till regeringspolitiken. Borgerliga politiker som av gammal vana tar lätt på alkoholfrågan borde tänka en stund på vad detta med arbets- och bidragslinje faktiskt betyder – om man tar det på allvar. Det gäller också våra sörmländska riksdagspolitiker Walburga Habsburg Douglas (M), Peder Wachtmeister (M) och Roger Tiefensee (C) som är varma anhängare av gårdsförsäljning.

Och vad har jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) i ”vingårdslobbyn” att göra? Så enkelt som att frukt, druvor och bär är lantbruksprodukter är det inte. Jordbrukskooperationen har nämligen ett helt annat slags affärsintresse i den här frågan. Ett av dess främsta företag, Lantmännen, äger 26% av ett spritbränneri utanför Gävle, och detta byggdes upp med miljoner i kapital från Lantbrukarnas Riksförbund. Den fabriken kan väntas stå först i kön för att öppna starkspritbutik samma dag som någon ”vingård” i Skåne får sälja alkohol i gårdsboden.”

Jag håller med, jag tycker inte att man ska öppna dammluckorna.

En läsarkommentar finns för närvarande, ”trött” skriver:  ”Suck och nu går nykterhetslobbyn igång igen. Systembolaget kommer aldrig att sälja lokalt producerat vin sprit eller starköl i de butiker som ligger närmast.”

Han/hon har nog inte noterat att Eskilstuna ölkulturs egenbryggda öl säljs på systembolagt i Tuna Park.

Ann-Sofie