Lokal kommunal debatt

Jag hittade en märklig debatt på tidningen FOLKETs webbsida. Artikeln som fått igång debattvågorna handlar om bildandet av ett kommunalt aktiebolag Eskilstuna Bad AB.

Kommunen delar på Parken Zoo AB och lägger badverksamheten i ett separat bolag för att dels få en tydlig redovisning av vad som kostar vad men också för att inte drabba Parken Zoo med kostnader för badverksamheten.

Delningen görs inte för att kommunledningen älskar kommunala bolag eller för att politiken inte kan hålla isär dessa beståndsdelar. Utan för att ge Parkens Zoos varumärke, för det är det faktiskt, en rättvis ekonomisk tydlighet.

Ett badhus går i stort sett aldrig med vinst men den kommun som snart har 100 000 invånare måste ha ett badhus. Därför måste det få kosta men kostnaden för detta ska inte tynga Parken Zoo som har nog med sina egna kostnader.

Så till debatten, en kommentator som kallar sig ”Nisse på luren” som för övrigt brukar kommentera både det ena och det andra i båda tidningarna, kastar sig in i debatten utan att ha särskilt mycket på fötterna. Lars A går sedan in och svarar Nisse som genast larvar till det och är snubb på oförskämd.

Allt för ofta tycker jag att människor tenderar till att villa spotta på oss förtroendevalda i dessa kommentars forum som tidningarna tillhandahåller.

Man kan debattera och säga sin mening utan att vara otrevlig, hånfull, raljant och ibland även kränkande. Vi är okunniga, maktfullkomliga, och omger oss med en stab anställda som är inkompetenta verkar det som.

Vi politiker blir ofta beskyllda för att syssla med påhopp på politiska motståndare men det är ofta bara en västanfläkt jämfört med vad dessa anonyma kommentatorer ägnar sig åt.

Ett problem med det tidningarna skriver att det blir så kortfattat och den informationen som vi får innan vi fattar beslut är betydligt mer djupgående och analyserad än vad media kan få fram. Detta gör att människor saknar en massa fakta i ”målet”. Och ju mindre man vet om något desto lättare är det att ta ställning och tycka till.

Detta är enligt mig ett demokratiskt problem som vi försöker möta genom att träffa människor och ge hela bilden. Tyvärr når vi bara en bråkdel.

Nedan ser ni ”Nisse på lurens” inlägg, Lars As svar och ”Nisse på lurens” kommentar till Lars A.

Bild 2Bild 3