Ropen skalla – bostad åt alla

Hyresgästföreningen i Eskilstuna tar i en insändare i Folket upp frågan om det finns någon bostadspolitik och vilket/vilka partier som står på hyresgästernas sida.

För mig som socialdemokrat är svaret enkelt, det gör givetvis det socialdemokratiska partiet.

Hade vi fått styra landet är jag säker på att bostadspolitiken hade sett annorlunda ut än vad den gör i dag. Ta till exempel rotavdraget. I det borgerligt styrda Sverige gör man det möjligt för villaägare och bostadsrättsföreningar att nyttja förmånen men inte för allmännyttan eller privata större hyresrättsägare typ Pagoden här i Eskilstuna.

Pagoden som uppenbarligen har ett stort ekonomiskt behov för att kunna hålla fastigheterna i ett bra skick.

Hyresgästföreningen ser också ett behov av nybyggnation av hyresrätter och jag håller med dem om denna analys. Problemet är att det är väldigt dyrt att bygga bostäder och den statliga subvention som tidigare fanns är numera bortsparad. Jag önskar verkligen att en liknande statlig subvention återinförs.

Eskilstuna kommun via sitt fastighetsbolag Kommunfastigheter bygger nya hyresrätter men problemet är att det är röda siffror i bokföringen i ca 10 år framåt. Detta gör således att någon annan betalar mellanskillnaden. Detta går att göra till viss del men inte i den utsträckningen som hyresgästföreningen önskar.

Jag önskar att jag kunde säga att självklart ska vi bygga fler hyresrätter med då krävs andra förutsättningar än i dagsläget.

Ekvationen blir svår att lösa men det går om viljan finns. Och vi (S) har mer vilja att lösa saker än att enbart fundera på vilken skatt vi ska sänka härnäst.

Vi ses i valrörelsen.

Ann-Sofie

12 kommentarer

 1. Finns det någon som tar Ann-Sofie på allvar? Jag hoppas inte det.
  Hon har ett sätt som hon tror på för att lösa bostadsproblemet, hon föreslår nämligen SÄNKT SKATT som en lösning!! Rotavdrag för kommersiella och ”allmänyttiga” bolag borde tydligen införas, det är ju de facto samma sak som sänkt skatt. Det är i nästa andetag något dåligt enligt Ann-Sofi, något Alliansen funderar över.

 2. Hej Johannes!

  Denna ”sänkta skatt” som rotbidraget representerar är i alla fall ett riktat bidrag till något som behövs inom bostadssektorn nämligen upprustningar av de stora bostadområdena som byggdes på 50, 60 och 70-talen.

  Vem tycker du ska stå för dessa kostnader?

  Hyresgästerna kan inte ta denna kostnad själva och jag anser att samhället har ett stort ansvar för denna uppgift.

  /Ann-Sofie

 3. Hur många av Sveriges ledande Socialdemokrater bor i hyresrätt ???
  Hur många av Eskilstunas ledande Socialdemokrater gör det ???

  Hyresrätten som boendeform är död, det blir alldeles för dyrt att bygga
  nya hyresrätter, bevara gärna de som finns och låt ROT-avdraget gälla
  även för hyresrätter.

  Du Ann-Sofie kunde ju föregå med gott exempel och själv bo i hyresrätt
  om du anser att bevarandet av denna boendeform är så viktig.

 4. Hej Patrik!
  Jag har bott i hyresrätt i 46 år. Jag har sparat pengar i många år innan jag och PeO kunde ”köpa” en bostadsrätt.
  Du kanske inte är bekant med att det faktiskt var arbetarrörelsen som tog initiativ till att införa bostadsrätter i vårt land. HSB är exempelvis en förening som startades av arbetarrörelsen.

  Anledningen var att många människor var helt utlämnade till privata fastighetsägare som tog föga ansvar för annat än att få in hyrespengarna.

  Egnahemsrörelsen startades också av socialdemokraterna.

  Som innehavare av en bostadsrätt äger man inte sin lägenhet, den tillhör föreningen som är medlemsstyrd. Bostadsrättssystemet är en kooperativ lösning.

  Vår nya arbetarregering gör dock allt för att slå sönder även denna möjlighet nu när man släpper fram ägandelägenher. Ironiskt nog gäller detta från den första maj 2009.

  Men det är väl för mycket begärt att du ska känna till detta.

  Ann-Sofie

 5. Trampade visst på en öm tå eftersom du blev spydig…

  Lyckades dock provocera dig till att erkänna att det är ok att bo i bostadsrätt.

  Jag tycker alla boendeformer behövs och således skall de beskattas lika,
  vilket inte är fallet idag.

  Tror du inte att många som bor i villa/radhus har sparat i många år
  för att få råd med det egna boendet ?

 6. Hej igen Patrik!
  Det är ingen öm tå för min del att jag bor i en bostadsrätt som jag sparat ihop till, tvärt om faktiskt så är jag glad för det.

  Givetvis är det många som sparat ihop till sitt boende men jag har också vänner som har tagit banklån på hela summan. Jag ser inget fel på det heller men det är inte min grej.

  För vår del bor vi billigare i bostadsrätten än vad vi gjorde i hyresrätt vilket i sig är orättvist för det är inte alla förunnat att kunna göra så.

  Appropå spydigheten så börjar jag bli trött på att du kastar ur sig ”fakta” som du inte har belägg för.

  Ann-Sofie

 7. Vilka fakta hade jag inte belägg för ?

  Du vet precis som jag att det är väldigt få ledande Socialdemokrater
  som bor i hyresrätt. Har du belägg för något annat ?

  För övrigt så kan det vara så att de som lånar 100% kanske inte har den
  lön du har och inte har möjlighet att spara till eget boende.

 8. Självfallet ska dom som utnyttjar boendet betala för det. Kan det vara så att alldeles för höga kostnader för att bygga (alltså att arbeta) i Sverige tack vare världens högsta skatter motarbetar dessa nödvändiga arbeten som enligt dig krävs? Det är märkligt att inte dessa enorma skatteuttag inte räcker till drägligt boende för hela befolkningen. Detta tror jag beror på en alldeles för ineffektiv och stor offentlig sektor. Kanske kan fler göra som du och spara pengar och köpa ett eget boende?

 9. Men Ann-Sofie, är det vilja och omtanke om hyresrätten som gör att (s), som sedan urminnes tider styrt i Eskilstuna, låter Peab bygga det ena bostadsrättskomplexet efter det andra?

 10. Hej Anitha!
  Eskilstuna har länge haft en obalans på bostadsmarknaden. Vi har haft en låg andel bostadsrätter och nu börjar vi närma oss ”normal” kommunen. Och uppenbarligen finns ett behov av bostadsrätter i Eskilstuna eftersom de oftast är lättsålda.

  Byggandet av bostadsrätter ger en omflyttning inom bostadsmarknaden i fem led han man forskat sig fram till. I Västerås har man kommit fram till att i ststa ledet blir en liten hyresrätt ledig vilket är bra för det finns en stor efterfrågan på dessa.

  När kommunen släpper fram byggandet av flerbostadshus finns det ingen laglig rätt via PBL att tvinga fram hyresrätter. Kommunen skulle kanske via avtal med fastighetsägaren komma överens om det men det kommer inte att hålla juridiskt om fastighetsägaren av någon anledning vill konvertera till bostadsrätter.

  Kommunen försöker hålla en takt med att bygga 50 hyreslägenheter per år men det har K-fastigheter inte riktigt klarat av. Hyresrätterna blir väldigt dyra att bo i. Man kommer under detta år att börja bygga hyresrätter i kvarteret Vakteln.

  /Ann-Sofie

 11. Nu börjar vi närma oss pudelns kärna. Det går inte att bygga hyreslägenheter som folk har råd att bo i.

 12. Ja så illa är det! det är därför det behövs statliga bostadbyggandesubventioner för hyresrätter som sagt.

  Ann-Sofie


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS