Svenska apotek ägs av företag registrerade i skatteparadis

I dag invigde kristdemokraten Göran Hägglund landets första privata apotek. Man kallar det en milstolpe och en historisk dag. Ja det är det sannerligen.

Medstop som kedjan heter som köpt upp ett antal av våra apotek är registrerat på skatteparadisön Jersy, en av kanalöarna.

Tidskriften Fokus skriver: ”Att 270 statliga apotek med 2 160 anställda nu hamnar i ett skatteparadis har påtalats av politiker från både s och v, men det har inte blivit någon större debatt. Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB, ger i sitt mejlsvar inte direkt svar på frågan om köparnas hemvist har varit en faktor i styrelsens beslut.”

Panodil + 25%, Alvedon + 39%. Grattis Sverige!

Svenska Dagbladet skriver om vad som hänt med priserna sedan i höstas: 

”Mellan januari och oktober 2009 höjdes priserna på många receptfria läkemedel kraftigt. Eftersom Apoteket AB inte ändrat sina marginaler så betyder det att det är läkemedelsbolagen som höjt priserna.”

Ann-Sofie

5 kommentarer

 1. I 39 år har apoteken varit i statlig regi. Dessförinnan – sedan 1500-talet – har apoteken varit privatägda och vinsterna kan ha hamnat på vilken ö som helst.

  Dessa 39 år – rannsaka fakta, Ann-Sofi – har de lett till lägre läkemedelspriser? Har de lett till en sundare medicinmarknad? Svarar Du ja, har Du uppenbarligen inte läst om hur Apoteksbolaget i åratal manipulerats av industrin p.g.a. att denna bara haft en enda inköpsorganisation att manipulera!

  Läs också gärna min blogg om läkemedelsförpackningar så förstår Du kanske lite om det vansinne som monopolet lett till.

  Läs också gärna min blogg om Apotekens servicekänsla – eller snarare obefintliga servicekänsla – när man som statlig monopolist kan ha anställda som går fram till disken och säger till en kollega – inför 17 /SJUTTON/ sedan länge väntande människor varav flera gamla och skröpliga människor att ”nu går jag och dricker kaffe”! Och kom inte dragande med ”rätt till raster”. Det finns något som heter takt och förnuft och det visade inte den personalen. Och det finns också något som heter servicekänsla – och det saknas inom all offenltig verksamhet!

 2. Kan du förklara vad som är problemet. Tror du servicen blir sämre för att företaget är registerart på Jersey, eller hur menar du?

 3. Jamen visst! Det är ju helt i enlighet med Chockdoktrinen.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170371563

 4. Man kan här läsa hur man tidigare försökt applicera chockdoktrinen på skolan;

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1228633&lid=puff_1228835&lpos=rubrik

 5. @Mats

  Har själv varit kroniskt sjuk i 25 år och märkt att priserna SJUNKIT
  kraftigt de sista fem åren så du talar bara en massa goja som vanligt.

  Servicen är otroligt bra på Apoteket.
  Det här korkade beslutet kommer att leda till högre priser och sämre service.
  Blir säkert lika illa som Postverket, man vet ju knappt var man kan köpa
  frimärken längre.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS