SDs förslag om burka-förbud

Jag ser i dagens tidning att Sverigedemokraterna i Eskilstuna lagt ett förslag om införande av burka-förbud i kommunal verksamhet. SDs skäl till detta är ett resonemang om att burka och niqab är de yttersta symbolerna för förtryck mot kvinnor.

Jag är ingen älskare av burka eller niqab och dessa båda plagg kan mycket riktigt symbolisera förtryck mot kvinnor. Detta gäller främst i länder som exempelvis Afganistan och Jemen. Jag tror dock att SDs motiv till detta förslag snarare är en vilja att förbjuda kulturella- och religiösa symboler.

I Sverige är det inte lika enkelt, det finns faktiskt kvinnor i vårt land som väljer att inte visa sitt ansikte. Det är dock inte särskilt vanligt. Att helt utestänga dessa kvinnor från att jobba inom kommunen löser inget.

Det finns dessutom en hel del arbetsuppgifter inom en kommun där man inte kommer i kontakt med medborgare. Exempel på detta är personal som skriver utredningar eller sitter i en växel, man kan mycket väl sitta och ta emot telefonsamtal och svara på frågor oavsett klädsel. Det finns en mätning som visar att var tjugonde som jobbar hemifrån är nakna.

Å andra sidan har kommunen personal som måste skydda sitt ansikte exempelvis brandmän eller andra som jobbar ute och på grund av kylan måste skydda sitt ansikte.

Om jag gör en grov generalisering av detta så kan man väl konstatera att män får skydda sina ansikten men kvinnor får det inte.

”Ogillar vi burkan för att den ger uttryck för ett förtryck – vilket den kan göra ibland, i andra fall inte – så bör vi  ta fram en strategi för hur man skall komma till rätta med förtrycket, inte ytterligare stigmatisera de undertryckta. Att förbjuda burka för att motverka förtrycket av kvinnor är som att bekämpa kvinnomisshandel genom att tvinga slagna kvinnor att sminka över sina blåmärken.” Mårten Schultz

Ett förbud mot burka och niquab leder bara till isolerning för dessa kvinnor.

Ann-Sofie

Tore Friskopp ser ut så här på jobbet.

PS. Ett förtydligande på före kommen anledning; det finns kvinnliga brandmän, det var inte det jag ville få fram här utan att om en arbetsgivare förbjuder vissa att dölja ansiktet då blir det problem. Det finns nämligen grupper av anställda som av olika skäl måste göra detta. DS.

4 kommentarer

 1. Så du jämför en rökdykares skyddsutrustniong med en burka?
  Jag hoppas att du skämtar?

  Sen är du ju faktisk väldigt sexistisk i ditt uttalande när du säger att män får lov att skydda sina ansikten då de jobbar som brandmän etc.
  Menar du att det inte finns några kvinliga brandmän eller kvinnor som jobbar ute i kylan som måste skydda sina ansikten?

 2. Hej Jojje!
  Om du läst nog vad jag skrev så gjorde jag en grov generalisering, självklart finns det kvinnliga brandmän, de är dock väldigt få.

  Men det var inte det som jag syftade på utan om man förbjuder människor att dölja sitt ansikte på jobbet, då uppstår problem, det var det jag ville visa med detta inlägg.

  /Ann-Sofie

 3. Men Ann-Sofie du förstår väl att det tänkta förbudet inte gäller när arbetet isig kräver att man skyddar sitt ansikte mot diverse faror som ingår i arbetet?
  Förbudet gäller ju personer som frivilligt döljer sitt ansikte för sina medmänniskor.

  Jag kan berätta en historia som hände mig när jag kom ut från ett byggvaruhus.
  Jag hade varit inne och handlat snabbt och min fru och min dotter satt kvar i bilen.
  När jag kommer ut ur varuhuset så skriker min dotter högt till mig, spöke, spöke!
  Jag tittar mig förundrat omkring och förstår inte vad hon menar.
  Inte förrän jag kommer fram till bilen och min dotter ivrigt pekar ut vad hon anser vara ett spöke så förstår jag.
  Precis vid entren mellan två nedfällda parasoll så står en kvinna iklädd heltäckande svart burka. Jag passerade två meter ifrån henne utan att lägga märke till hennes existens, trots att jag noggrant tittade mig omkring pga min dotters tillrop.
  Menar du på fullt allvar att man skall vara klädd så på en kommunal arbetslats?
  En burka tar ju bort alla mänskliga från kvinnan som bär den.

 4. Och kör man bil kan man inte maskera sig för fartkameror…

  Och går man till bankomaten så vill nog kameran gärna ha en bild …

  etc etc … suck …


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS