Varför Rot och inte Rut?

Rot-avdragen är  för mig ett sätt att göra satsningar i lågkonjunktur i form av upprustningar  av- och investeringar i byggnader i form av stambyten, och energieffektiviseringar till exempel.  S vill därför att Rot även ska gälla allmännyttiga bostadsbolag och att det ska vara en tillfällig insats.

Rut-avdragen möter inte och parerar en lågkonjunktur. Avdragen har det visat sig utnyttjas främst av människor som redan har råd med denna service. Rut gynnar inte de som har störst behov av städhjälp, typ ensamstående mammor och gamla.

Det har påståtts att Rut minskar andelen svarta jobb, det har visat sig att det är ytterst marginellt.  Rut har inte heller gett antalet nya jobb som man hoppades på.

De som har stora behov av hjälp i hemmet är de gamla och då är det bättre att samhället, vi skattebetalare subventionerar dessa och inte de människor som har högst inkomster.

Svenska Dagbladet har en väldigt bra sammanfattning av hur Rut-avdraget har fallit ut.

Om detta vore en jämställdhetsfråga tror ni då inte att S, V och Mp skulle tycka annorlunda?

Ann-Sofie

6 kommentarer

 1. Rot ger så mycket jobb förutom, en som ”monterar” jobbet som i sin tur ger avdrag på enbart just den arbetskostnaden. Köper du en köksinredning så skapas massor av sidojobb utan subvention, det är bara den lilla tid det tar att sätta upp denna köksinredning som ger subvention.

  Den effekten har inte alls RUT-tjänster, dessutom de företag som driver dessa tjänster har arbetskraft som de kan få 75% i bidrag för. Därför vore det klokt se vad som händer om RUT dras in.
  Hur många företag kan stå själva.
  Man bör vara så att om 6 till 9 månader dras RUT in.
  Eller som sosseblocket nu gör om vi vinner valet försvinner RUT.
  alltså varnigen finns där redan.

  Alliansregimen har gömt RUT inom ROT därmed syns inte förlusten som blir av RUT.
  Dessutom som du skriver det är ett överklassbidrag.
  En familj som gar bra ekonomi kan anlita en städtjänst få avdrag. Medan grannen
  som är sjuk , inte har råd anlita den tjänsten samtoidigt som kommunen ej har råd ha kvar en anställd som utför tjänsten åt den sjuke. Detta för att denna regim inte satsar på kommuner ,Kommuner som istället tvingas avskeda folk.
  Skattepengar åker helt enkelt till fel stäle.

 2. ” S vill därför att Rot även ska gälla allmännyttiga bostadsbolag”

  Har inte redan bostadsbolagen avdragsrätt för reparationer och upprustningar? Låter jäkligt konstigt att de skall få dubbla avdrag…..

  ”Avdragen har det visat sig utnyttjas främst av människor som redan har råd med denna service.”

  Och detta gäller inte rotavdraget? Rot nyttjas av ensamstående mammor och lågavlönade enligt SAP:s retorik…….

  Det är nog bättre att du står upp för dina åsikter att ett manligt byggjobb är mer värt en ett kvinnodominerade yrke……

 3. Tomas! Jag känner inte till att bostadsbolag får göra avdrag för reparationer och upprustningar.

  Jag kan inte se att det skulle vara en fråga om kvinnligt eller manligt. Jag känner tjejer som jobbar som målare och annat inom byggbranchen och jag känner män som jobbar med hemstädning.

  Och jag kan inte se vad som är bra med att en lågavlönad undersköterska ska subventionera städning hemma hos en välbeställd familj i Danderyd.
  Du kan kanske se något jämställt i det men det gör faktiskt inte jag.

  Jag skulle hellre ta de skattepengar som nu går till de som utan avdraget ändå har råd med Ruttjänsterna och lägga de pengarna på att höja lönen för undersköterskan.

  Ann-Sofie

 4. ”Jag känner inte till att bostadsbolag får göra avdrag för reparationer och upprustningar. ”

  Så du är alltså inte familjär med svensk skattelagstiftning?

  Du menar alltså att bostadsbolag betalar bolagskatt på alla hyresintäkter utan att få göra avdrag för driftskostnader, exempelvis renoveringar och andra diverse kostnader?

  Låter väldigt märkligt!

 5. ”Jag skulle hellre ta de skattepengar som nu går till de som utan avdraget ändå har råd med Ruttjänsterna och lägga de pengarna på att höja lönen för undersköterskan.”

  Vad är problemet?
  Är inte du arbetsgivare för undersköterskor i Kommunen?
  Varför höjer ni inte lönen?

  Kommunen bestämmer själv om kommunalskatten så det är bara höja skatten som svensken vill….. mycket fina ord men inte mycket till handling!!

 6. Hej Tomas!
  Vi ser inga möjligheter att höja skatten mer, det systemet regleras dessutom via staten. Den borgerliga regeringen har dessutom dragit ner på statsbidragen till kommunerna och det påverkar så klart.

  Jag känner inte till skattelagstiftningen i detalj för bostadsbolag jag är inte i den branschen. Men att bolagen betalar skatt och får göra diverse avdrag det vet jag. Men det finns inget bidrag som kan täcka kostnaderna för en reinvestering i vad nya stammar, nya kök och badrum, tilläggsisolering, nya fönster med mera kostar i tusentals lägenheter, allmännyttiga som privata.

  Många hyresgäster har inga ekonomiska möjligheter att betala de höjda hyreskonsekvenserna som denna typ av renoveringar skulle ge.

  Därför anser jag att det är nödvändigt att staten går in i en lågkonjunktur när byggbranschen har dåligt med jobb och hjälper till med detta.

  Det blir en vinna, vinna situation, Landets bostäder blir upprustade, vilket måste göras förr eller senare och byggbranschen får behålla sin personal.

  Ann-Sofie


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS