Euro-krisen

Jag var med om 90-tals krisen, det var ingen trevlig men nyttig erfarenhet. Var fjärde krona i statens budget lånades upp och vi fick räntor som skenade ända upp till 500%.

Den dåvarande borgerliga regeringen bjöd till och med in socialdemokraterna till överläggningar, då är det illa. Det går inte att leva över sina tillgångar det fick vi lära oss den hårda vägen. Göran Persson som fick ta över rodret när väljarna inte gav Carl Bildt och kompani fortsatt förtroende.

Göran Persson skrev en bok om tiden när han tog över som statsminister, Den som är satt i skuld är icke fri.

Nu är det Grekland som är riktigt illa ute. Flera Euro-länder måste låna ut stora summor pengar, tusen miljarder kronor, för att grekerna inte ska gå i fullständig bankrutt. Andra sydeuropeiska länder är också farligt ute.

När man ser hur grekerna levt med flera extra månadslöner, tidiga pensioneringar med mera då förstår man att det inte är långsiktigt hållbart.

Nu mår folk skit och det strejkas och protesteras. Man saknar nog inte krismedvetenhet men vill se att krisens bördor fördelas mer rättvist. Korruptionen är stor och den svarta ekonomin ligger på ca 30%.  Grekerna har heller inget förtroende för politiken, det kan man ha förståelse för.

Grekland har en lång väg att gå innan man fått skutan tät. Krisen kommer förmodligen att sprida sig och eurosamarbetet knakar i fogarna.

– Vad var det jag sa, säger nog en del EMU-belackare nu.

Ann-Sofie

1 kommentar

  1. […] Martin Mobergs blogg, Martin Mobergs blogg ,  Makthavare, Jonas Sjöstedt, Magnus Andersson, Ann-Sofie Wågström´s…, Gunnar Hökmark Blogg, Röda Malmö, Apelsineld, Gunnar Hökmark, Cornucopia?, Flute-tankar , […]


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS