Var är brudarna i Svensk Energi?

Jag och några till var på Svensk Energis årsstämma och vidhängande seminarium med mera. Det första som slog mig och andra var att det var en skrämmande brist på kvinnor både i den nya styrelsen och i den nyvalda valberedningen som består av sju personer varav en är kvinna.

Av femton i styrelsen är två kvinnor, presidiet består uteslutande av män och så säger man att det är viktigt att attrahera nya människor till branschen.

Svensk Energis VD som säkert är en bra karl på många sätt sa dessutom att det var viktigt att branschen finns med i de olika sociala medier som finns på nätet. Bra, men sedan kom det – men själv höll han inte på med något sån`t. Häpp!

Det är inga bra signaler man skickar ut. Det är viktigt att leva som man lär och visst finns det kvinnor i den här branschen se till att några av dessa kommer in i rummen där besluten tas.

Ann-Sofie

3 kommentarer

 1. Hej Ann-Sofie

  Eftersom jag är en av de sk ”brudarna” som finns inom branschorganisationen ser jag det som angeläget och viktigt att man tittar på din frågeställning ur ett lite bredare perspektiv. Branschen är mansdominerad och har så varit historiskt sett under många år. Denna bransch som så många andra har stora utmaningar framför sig. Ditt epitet om brudar bidrar dessvärre inte till att höja statusen, snarare befästa en förlegad syn om kvinnor i teknikorienterade företag. En uppfattning som vi behöver hjälpas åt att förändra.

  Jag har själv i egenskap av VD för ett energibolag. Kristinehamns Energi AB, suttit med i styrelsen för såväl Svensk Energi som Svensk Fjärrvärme i många år och vet att det inte är lätt att vare sig rekrytera kvinnor till branschen än mindre till styrelsearbetet.

  För mig har det också varit viktigt att försöka vara ett föredome för andra kvinnor för att påvisa, dels att vi behövs i branschen och dels för att det är en mycket spännande framtidsbransch. Här handlar det heller inte bara om ett genus perspektiv. Det handlar lika mycket om mångfald och att attrahera nya medarbetare med annan etnisk bakgrund.

  I branschen finns en starkt vilja tíll förändring. Det borde du ha märkt om du deltog under hela årsstämman.Att vi inte har allting omedelbart på plats är en del av processen och det arbete vi har framför oss.

  Hälsningar
  Sylvia Michel
  Numera Svensk Energis representant i Bryssel

 2. Hej Ann-Sofie!

  Hur många av dem fem deltagarna i panelen om kommunikationsfrågor på Svensk Energi 10 dag ett var kvinnor?

  Vänligen
  Bengt M

 3. Hej Bengt!
  Den delen av konferensen var ju bra men i övrigt var det urdåligt och vill man rekrytera till branschen så får man verkligen ta sig i kragen.

  /Ann-Sofie


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS