I huvudet på Forslund Mustaniemi

Det finns en politiker, en representant för Kristdemokraterna i Sörmlands läns landsting som är mycket upprörd nu. En härva av olyckliga misstag har begåtts när det gäller politikernas arvoden. Det är en lång historia som kulminerade med att landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson, Socialdemokraterna, avgick.

Det var säkert rätt bedömning av honom men han var inte själv om att göra överenskommelser med oppositionsledaren greve Gustaf Wachtmeister, Moderaterna. Tror ni greven tog sit ansvar för den uppkomna situationen, knappast.

Greven och hans kompis Lotta Finstorp tänker inte avgå. Ska man tror på något av vad som står i tidningar så ska Lotta Finstorp ha sagt att hon inte kunde gå ner i lön för då skulle hon vara tvungen att sälja sin bil. Men hon har inte haft något med överenskommelserna av arvodena att göra säger hon själv.

OK men hon måste ju ha märkt att hennes lönekuvert var lite för tjockt.

Nu går Lottas och grevens kompis Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) ut och ojar sig över att förtroendet för landstingspolitiken är kört i botten.

JA så är det det kan hålla med henne om. Problemet för Forslund Mustaniemi som representant för oppositionen är att hon i mångt och mycket också är ansvarig för den uppkomna situationen. Hennes koalitionskompisar var med i överenskommelsen. Ställde hon någonsin frågan om hur uppgörelsen såg ut?

Jag vet lite om hur vi politiker tänker och agerar och jag är mycket förvånad över att de som inte direkt var med, men som var berörda, och diskuterade fördelningen av arvodena inte ens, vad det verkar, krävde att få veta slutresultatet av överenskommelsen. Fan trot!

Och nu ställer sig kristdemokraten Forslund Mustaniemi på sidan om och kastar skit på en person dvs Jörgen Danielsson (S) den enda som hittills tagit sitt ansvar.

Man kan ju undra vad som rör sig i huvudet på Forslund Mustaniemi?

Ann-Sofie

9 kommentarer

 1. Ekon antagligen…..

 2. […] Kategorier: Filosofi, Livet, Politik och Tankar för dagen. När Marie Louise Forslund Mustaniemi fick avgå som från sitt ansvarsområde inom landstinget låg underskottet på en […]

 3. Skarpt, rakryggat, ärligt, Ann-Sofie!

  Bra analys! Det är bra att fylla 50 år uppenbarligen.
  Kram 😀
  Lena

 4. Man kan ju undra…
  Kan du A-S förklara för mig som inte vet… Hur ser det ut för en yrkespolitiker med anställningsvillkor?
  Som vanlig arbetare är det ju så att man blir anställd på en viss tjänst med eventuella anställningsförmåner och individuell lönesättning. Sen, om man har tur (eller är tillräckligt god vän med chefen), omförhandlas lönen 1 gång/ år. Eventuell övertid, flextledighet, semester… ja, allt regleras ju via kollektivavtalet. Inte mycket att snacka om.
  Hur ser det ut i eran värld? Via media får man ju en bild av att det liksom sker lite hipp som happ – ”Hoppsan, nu fick jag för lite lön, detta måste regleras. Vi tar det vid fikat…” eller ”Nej, nu åker vi på kurs. Allt är gratis…” Kanske är detta en helt felaktig bild jag har. Men SNÄLLA, berätta – hur fungerar det? Jag vill verkligen veta och förstå för att bota min misstänksamhet mot politiker överlag!

 5. En Homer Simson hjärna?

 6. Denne Forslund Mustaniemi och hennes parhäst Margit Urtegård är
  helt obstinata i denna fråga.
  De vill heller inte berätta hur det gick till när Margit U fick jobb på KD´s stab.

 7. Hej Elina! Det är lite knepigt med politikerarvoden. Jag tar mig själv som exempel. Jag har inga normala anställningsformer för jag är inte anställd. Ingen övertid, ob eller semesterersättningar utan ett fast månadsarvode. Jag har i stort sätt dygnet runt jour. Måste alltid vara tillgänglig, läsa och svara på e-post och vanliga telefonsamtal och brev. Det är kommunfullmäktige i Eskilstuna som beslutar om mitt och andras arvode. Och förr hade vi ett system som vi helt själva bestämde över men sedan några år tillbaka följer vi riksdagsledamötenas system och eventuella höjningar av arvodena bestäms utifrån den allmänna löneökningen i landet.

  Det är en grupp tjänstemän inom riksdagkansliet som räknar ut vad nivån blir.
  I Eskilstuna har vi en arvodeskomitté med representanter från samtliga partier som tar fram förslag till hur hela vårt system ska se ut. Det är massor av olika delar att ta hänsyn till. Nämndernas ordförande arvoden skiljer sig åt beroende på hur stort uppdraget är och så vidare.
  Här i stan har vi alltid kommit överens om detta och aldrig behövt bråka och krångla. Alla beslut tas av fullmäktige i full öppenhet.

  Vilka som ska vara heltidspolitiker bestämmer respektive parti. Antalet bestäms av valresultatet.

 8. Men då, om jag förstår dig rätt, är du alltså inte anställd men du är ändå yrkespolitiker. Knepigt, måste säga att jag ändå inte fattar…
  Hur kan ni acceptera såna ”anställningsformer”. Jour dygnet runt…ingen semesterersättning, ingen reglering av arbetstiden – hur kan det få förekomma!!!
  Arbetstidslagen, arbetsmiljölagen… det gäller alltså inte er?!?!

  Ja, jag är totalt novis på detta område som är så långt ifrån min egen verklighet, men menar du verkligen att detta får fortgå? UTAN kollektivavtal eller motsvarande… Är inte det i sig en faktor som kan bidra till ökad risk för ruffel och båg med arvoden och andra förmåner…

  Misstänksamheten kvarstår tyvärr men tack ändå 🙂

 9. Hej igen!
  Ja som sagt vi är inte anställda, många chefer ha ungefär samma villkor som vi har. Jag är med i IF Metall och betalar medlemsavgift och a-kasseavgiften dit.
  Vi ville komma bort ifrån att sätta våra egna ”löner” så därför valde vi att anta samma modell som vår riksdagledamöter. Där är det tjänstemän som avgör vad som ska gälla. Det är trots allt så vitt vi kommit på den bästa modellen.
  För hur det än är så finns det ingen annan instans än Kommunfullmäktige som tar besluten. Det finns ingen nivå över oss i det fallet. De som sitter i arvodeskommitén sitter dock inte i fullmäktige. Fullmäktige är vår arbetsgivare och våra arvodesregler är vårt kollektivavtal.


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS