Oppositionen har plötsligt allt ansvar

Det är intressant att se hur media beter sig mot Mona Sahlin nu när riksdagen ska börja sitt nya verksamhets år. Har journalisterna fattat att det är Fredrik Reinfeldt som är statsminister och där igenom har ansvar för att få majoritet för sina förslag.

Men som media agerar så kan man faktiskt få för sig att Mona Sahlin är ansvarig. Några idioter, ej journalist, tycker dessutom att de Rödgröna ska lägga ner två röster vid varje votering så att det nya partiet inte blir tungan på den så kallade vågen.

De Rödgröna är i opposition och ska driva sin politik. Det kan innebära att det nya partiet kommer att rösta på det förslaget och därmed sätta käppar i hjulet för regeringen men så funkar det i en demokrati, med en minoritetsregering.

Jag tror dock att det nya partiet i de allra flesta fall kommer att rösta på regeringens förslag, de är ju trots allt en form av högerparti.

Ann-Sofie

10 kommentarer

 1. Media kommer ihåg vad Mona lovade även om ni vill glömma det.

  Det är ovanligt att en politiker bryter så flagrant mot löften som de basunerat ut så högt. Ännu mer ovanligt att de gör det så ivrigt och utan att blinka. Naturligtvis kommer media inte vilja låta det gå förbi utan kommentar.

 2. Det är dock stor skillnad på att lägga fram egna förslag som jag anser att en bra opposition ska göra mot att samtala, samarbeta och räkna med stöd från ett annat parti. Det gör inte Mona Sahlin. Hon och de Rödgröna kan ju inte bara sätta sig på läktaren.

 3. Oppositionen har som uppgift att opponera. Lägga motioner som man tycker ligger i linje med vad man gått till val på. Sen får man se hur riksdagen röstar. Antingen får man stöd eller också inte. Om SD röstar med motionen så betyder det inte att man har gjort sig beroende av SD. Man har ju lagt motionen helt oberoende av SD.

  Regeringen ska leda landet och lägga propositioner i enlighet med vad man vann valet på. För att få igenom sin politik måste man hitta en majoritet. Det har man inte i riksdagen. I många frågor finns det inte en chans att de rödgröna stöder propositionen. Då blir regeringen beroende av SD. Antagligen måste man då kohandla med fascisterna. Eller också faller regeringen och det blir nyval om det sker alltför många gånger.

  Att det ska vara så svårt att begripa skillnaden på regering och opposition

  Hade Fredrik varit ansvarsfull skulle han direkt ha kallat till en överläggning med samtliga partiledare för de demokratiska partierna och försökt nå en blocköverskridande regering som har majoritet. Nu måste han själv ta ansvar för det parlamentariska läget.

 4. ”Vi kommer aldrig, aldrig samarbeta med SD”, ett patetiskt uttalande av Mona.
  Har man samma värdering i enskilda frågor så röstar man självklart lika i
  dessa frågor, man kan inte rösta emot bara av den enda anledningen att
  SD skulle vara för ett förslag.

  Dagisnivå i rikspolitiken…

 5. Patrik M

  Förstår du inte skillnad på regering och opposition.

  Mona Sahlin med samarbetspartner uteslöt varje möjlighet att bilda en minoritetsregering om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen eftersom en sådan regering skulle bli indirekt beroende av Sverigedemokraternas röster. Denna hållning ligger fast.

  Fredrik Reinfeldt är beredd att bilda minoritetsregering som är indirekt beroende av SDs röster. Han måste få igenom de flesta av sina förslag för att kunna sitta kvar. Mona Sahlin är inte beroende av SD för att sitta kvar som oppositionsledare.

  Eller hur tänkter du!

  Det är ju kristallklart.

 6. @Britta

  Men vad bra att allt är kristallklart för dig, du är en av få i Sverige som ser allt
  klart efter valet…

 7. Det som är kristallklart för mig är vad som är

  a) regeringens uppdrag. Dvs finna stöd för sin politik.

  b) oppositionens uppdrag. dvs att föra en kontruktiv oppositionspolitik

  Jag väljer att citera Mona Sahlin:
  Ansvaret för att bilda en regering som har stöd i riksdagen för sin politik ligger hos Statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han har valt att bilda en regering som bara har stöd av en minoritet av riksdagens ledamöter trots att det ger Sverigedemokraterna inflytande. Det för Sverige in på en både osäker och farlig väg. Ansvaret för det vilar på Fredrik Reinfeldt och de partier som väljer att tillsammans med honom bilda regering.

  Vi socialdemokrater kommer alltså att föra fram våra förslag utifrån vad vi anser är bäst utan att snegla på Sverigedemokraterna. När vi kommer fram till gemensamma ståndpunkter kommer vi att lägga fram gemensamma rödgröna förslag, vilket nu sker i valet av talman. Vid sådana tillfällen kommer riksdagens beslut att avgöras av Sverigedemokraterna. Det är Statsministern som kan undvika sådana situationer genom att säkra ett brett stöd i riksdagen. När jag samtalade med Fredrik Reinfeldt om valet av talman var han dock inte beredd att diskutera en bred samverkan om någon annan kandidat till talman än en som kommer från moderaterna.

  Patrik. Du har ju inga argument.

 8. @Britta
  Argument för vadå?

 9. Och dagisnivå i debatten patrik

  Varför??
  Därför!

 10. ligger på din nivå Britta…


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS