Även dyra hyresrätter ger unga bostad

Eskilstuna Kuriren skriver på ledarplats idag om Strängnäs, deras ”favoritstad” för närvarande verkar det som.

Nå väl, ledaren skriver under rubriken ”Dålig och slätstruken politik”: ”Oroväckande är ambitionen att låta Strängnäs Bostads AB vara med och bygga ”väsentligt fler hyresrätter, inte minst för att möjliggöra ungas etablering på arbetsmarknaden”. Det är feltänkt i alla led. Hyresrätter är dyra att bygga. Nybyggd hyresbostad är därmed knappast ett särskilt attraktivt boendealternativ för ungdomar generellt.”

Jag som sysslat med dessa frågor under ett antal år vet genom studier som gjorts att när det byggs nya lägenheter då startar en flyttkarusell i upp till fem led.

Nya dyra hyresrätter attraherar inte ungdommar i första ledet utan oftast äldre par som vi bo mer praktiskt och centralt på äldre dar, som säljer villan eller radhsuet. Det är därför även bostadsrätter attraherar denna grupp med lite pengar på fickan.

En barnfamilj kan då lämna en mindre lägenhet för en villa , ja ni förstår nog resonemanget. I slutänden blir det en mindre billigare hyresrätt ledig för en ung människa som får sitt första boende.

Detta brukar kallas boendekarriär, något för E-Ks ledarredaktion att sätta sig in i.

 Men saken är väl egentligen ideologisk för E-K, problemet är väl att det är kommunen som bygger bostäder och inte någon privat fastighetsägare.

Ann-Sofie