Tågtrasslet igen

Nyss sa en talesperson för Trafikverket i Rapport att det körs för många tåg på vårt slitna, dåligt underhållna järnvägssystem.

Jag hörde dessutom här om dagen en borgerlig politiker säga att detta beror på den socialdemokratiska regeringen som inte satsade tillräckligt mycket på järnvägsunderhållet.

Ta ett litet tankekliv bakåt, det var inte så väldigt länge sedan man ansåg att framtiden var biltrafikens och inte järnvägens.

När vi satsade på att bygga Svealandsbanan blev Jan-Erik Andersson och Lars Andersson, båda sossar, hånade för denna satsning. Det var ju ingen som skulle åka på de där tågen, sa kritikerna.

Tåg ansågs otidsenligt tills det privata näringslivet plötsligt insåg att det fanns stora förtjänster med att transportera varor på den miljövänliga järnvägen. Det kom miljöcertifieringar och gud vet vad som ändrade på hela synsättet.

Nu måste regeringen ta konsekvenserna, inte skylla på sossarna, och göra de satsningar som krävs. Och kanske hör och häpna lägga mindre pengar på att bygga stora trafikleder för biltrafiken.

Men ta det easy, släpp in fler privata tågbolag så blir allt bra.

Ann-Sofie