Folket har alltid rätt

Folket har röstat och folket har alltid rätt brukar vi säga efter varje val som genomförs här i landet. 1980 genomförde vi en folkomröstning om kärnkraftens framtid.

Det fanns tre linjer att välja på, avskaffa, satsa och avveckla långsamt, ungefär så var frågeställningarna. Och vi gick och röstade på avveckla långsamt.

Fine! Nu har det gått en lång tid och avvecklingen har väl knappast ens påbörjats. Dock har andelen förnybarel ökat markant vilket givetvis är nödvändigt om kärnkraften ska avvecklas så som folket ville, och folket har alltid rätt.

Var det någon som trodde att det inte skulle kosta pengar?

Var folk, vi så insiktslösa när vi röstade 1980 att vi inte förstod att en omställning skulle märkas i plånboken? Jag är ganska säker på att vi förstod att detta skulle märkas ekonomiskt och det var det värt för vi ansåg att kärnkraften var så farlig att vi inte ville utsätta oss för riskerna.

1996 avreglerades elmarknaden och man/någon hoppades väl på, för så fungerar en marknad, att konkurrensen skulle pressa priserna. Ja vem vet hur det hade sett ut utan denna avregerling?

Aftonbladet skriver idag: ”Sveriges satsning på förnybar el och mindre kärnkraft har höjt elpriset med ungefär 830 kronor i månaden för en familj i villa sedan 1996.” Det känns som om kärnkraftlobbyn varit i farten.

Elpriset hoppar upp och ned, det sätts på en börs i Norge som heter Nord Pool, det är tillgång och efterfrågan som styr. Marknadens aktörer styr också delvis, några större aktörer kan styra och ställa lite som de vill känns det som.

Vi konsumenter sitter hemma vid våra datorer och ska försöka välja bästa alternativet för mig. Många orkar inte eller bryr sig inte om att välja.

De politiska beskeden när det gäller kärnkraften hoppar också hit och dit. Mer kärnkraft eller mer förnyelsebart är beskeden som marknaden och vi konsumenter fått av innevarande regering.

Nu ropar många på att energiminister Maud Olofsson (C) ska agera. Och hon gick ut i veckan med några fina tips om att isolera husen, byta till lågenergilampor samt att vi ska sätta in treglasfönser.

Japp där satt den! I rest my case 😉

Ann-Sofie