Vi har kontroll men…alla blir lurade

Jag har sedan fenomenet ”All Inclusive” varit emot detta sätt att ”låsa in” turister i anläggningarna. Jag förstår att familjer med barn ser detta som ett mycket bra sätt att få semester utan tjat och risk för att pengarna inte ska räcka till och liknande.

Men jag ser turismen som ett sätt att ge lokalbefolkningen möjligheter att tjäna lite pengar genom att få jobb på hotellen och genom handeln. Som turist kan man ta chansen att träffa människor och lära om andras kulturer.

Visst kan man göra detta även om man bor på en All In-anläggningen men uppenbarligen gör ”vi” inte det. Vi stannar vid kranarna med färdigblandade drinkar och bufféerna där barnen kan äta hur mycket glass de vill.

Radions program Kaliber har besökt ett antal All In och resultatet är tydligt, hotellanställda, de som är kvar, får jobba hårdare med längre arbetsdagar men får mindre betalt. Vissa jobbade för löner som låg under den lagliga nivån.

Resebolagen hävdar att de har kontroll men uppenbarligen har man det inte. Och man kan verkligen fråga sig var de fina utmärkelserna som utfärdas av Travelife utfärdar står för. Ett av hotellen som fått den finaste utmärkelsen, guldmedalj, hade inte kontroll på lönerna och övertider.

Detta är bara ett nytt sätt att utnyttja människor i länder som har helt andra förutsättningar än oss. Men egentligen blir alla lurade, turisterna som tror att det är ordning på torpet och befolkningen blir blåsta på konfekten.

Ann-Sofie

1 kommentar

  1. […] Kära hustrun skriver om ”all inclusive” och den usla standard det ger, för de som skall tjäna oss. Fast om vi får betala vad det kostar och de tjänande skall få betalt enligt avtal kan man ge sig den på att Anders Borg och Reinfeldt inför ett nytt avdrag. Medelklassen måste ju ha möjlighet till rekreation, den har det ju så svårt så vi får nog införa ett reseavdrag. Det vore ju för trist om människor skall behöva prioritera själva…. skall vi ha en extra sommarbil, hemhjälp eller åka till resebolagets koncentrationsläger ? Nä fram för mer avdrag för oss som redan har möjlighet att välja….. det är ju ändå de som röstar minst och inte orkar bråka som får betala. […]


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS