Vad är regeringens mål med obligatorisk a-kassa?

Jag är ganska säker på att vår borgerliga regering har en agenda när det gäller att underminera och kanske slå undan benen helt på fackföreningsrörelsen.

Jag har två belägg för detta påstående.

För det första så lyckades man genom stora höjningar av avgiften få ca en halv miljon medlemmar att lämna facket och a-kassan. De med lägsta inkomsterna och största risken för att bli arbetslös drabbades hårdast.

Skäl nummer två, snacket om en obligatorisk a-kassa leder helt enkelt till att ta bort anledningen till att vara med i en fackförening. Eller tror ni något annat?

Fackföreningen är en förhandlingsorganisation som den svagaste parten på arbetsmarknaden har mest nytta av. Så var på er vakt när Reinfeldt och Borg snackar om att införa en obligatorisk statlig a-kassa, det är inte för att alla ska få ett ekomomiskt skydd i första hand.

Retoriken om a-kassan låter olika beroende på vem som pratar om den. Moderaterna fortsätter att snacka om bidrag trots att det är en försäkring.

Läs Susanna Alkoskis inlägg och fundera på vad moderaternas a-kasseagenda får för följder.

”Obligatorisk a-kassa som flott erbjuds som ett alternativ till facket är en lömsk fälla som går ut på att krossa facket, och därmed dig, lilla sketna ­arbetare.” Susanna Alakoski

@Awatar

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix