A-kassan och ”Den tysta arbetsplatsen”

I dag åkte vi hem efter några fina höstdagar i Jämtländska Hoo, där vi har PeOs pappas föräldrahem som sommarstuga. Vi åkte upp för att fixa lite på huset dvs måla en av gavlarna. Det gick fort och vi fick mycket tid över till annat.

Vi passade till exempel på att åka till Östersund och äta på bästa stället, vilket jag skrev om tidigare.

Men vi hann också med en sväng över berget till Thorsten Laxvik och hans fina kor. Vår Flinga till exempel. Thorstens köttkor får gå ute året runt och leva på det naturen ger vilket ger ett helt underbart kött.

Nå väl, i dag åkte vi hem och lyssnade då på P1, så klart. Det var programmet Tendens och underrubriken löd ”Den tysta arbetsplatsen”. Av titeln att döma kan man lätt förstå vad det hela handlade om. Anställda som inte vågar ta upp problem eller olägenheter av olika slag i rädsla för reprimander.

Lyssna gärna på programmet om ni vill veta mer, rekommenderas.

En fråga man ställer sig är vilken typ av arbetsplatser vill vi ha?

Själv är jag lite bortskämd med att ha jobbat på ett ställe där vi aldrig var rädda för att ta upp problem. Vi var starka på golvet i verkstaden. Som klubbordförande drog jag mig aldrig för att gå till VD och säga som det var.

Men det finns helt klart arbetsplatser med en helt annan atmosfär. Där man faktiskt kan få gå från jobbet om man tar upp sån´t som känns fel och skaver. Exempel på detta togs bland annat upp i Tendens.

Jag anser inte att den sunda arbetsplatsen präglas av fogliga anställda som gör som man blir tillsagd, tiger och lider. Man ska inte behöva vara rädd. Det är bara tecken på en dålig ledning. Jag vet att det är lättare sagt än gjort nu för tiden.

För vad var det som hände när den borgerliga regeringen tog över 2006. Man gav sig direkt på a-kassan.

A-kassan är i detta sammanhang central.

Men en a-kassa, arbetslöshetsförsäkring, värd namnet kanske de anställda faktiskt vågar mer. Och det kan ju bli jobbigt för arbetsgivaren. Dessutom ger en högre a-kassa högre arbetslöshet har de kommit på. Men så fiffigt.

Resultatet blev att en halv miljon löntagare lämna denna försäkring och anställda är i dag rädda för att bli arbetslösa om man påtalar problem på arbetsplatsen.

Lysande!

Ann-Sofie

1 kommentar

  1. […] som skrivit: Leine Johansson, Ann-Sofie Wågström, Lena Sommestad, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Roger Jönsson Dela […]


Sorry, the comment form is closed at this time.

Comments RSS