Riskkapitalister vill ha statliga bidrag för att rädda apotek

Apoteksföretagen går ”inget vidare” och nu kommer önskningar om statliga pengar samtidigt som pengar slussas vidare till skatteparadis.

”Apotekskedjan Medstop utgör ett tydligt exempel. Den svenska verksamheten gjorde i fjol en rörelsevinst på 40 miljoner kronor, men i botten för rörelsen ligger ett lån från aktieägarna, en riskkapitalfond på Jersey, på 706 miljoner kronor. Räntan mellan moderbolag och dotterbolag är 15 procent.

Därigenom fick Medstop en räntekostnad på cirka 106 miljoner kronor, som helt och hållet utraderade överskotten i Sverige. Därför utgick inte heller någon svensk bolagsskatt. För moderbolaget på Jersey blir räntan en intäkt som, så vitt svenska myndigheter vet, inte beskattas alls.” SvD

Apotek i glesbygd går med förlust och flera stängs. Men nu har staten fattat beslut om att ge stöd till dessa om avståndet är tillräckligt långt. Ett par mil eller så måste folk vara beredda på att resa.

Jag tycker att moderaten Beckman och andra som är ideologiskt blinda ska kliva ned från läktaren och kolla hur det ser ut på planen i verkligheten.

Och JA Lars Beckman det var faktiskt bättre förr, det gick att få sin medicin även om man bodde i Lima i Dalarna. Och man behövde inte springa runt om produkten inte fanns  precis där man var utan apoteken hände ihop och kommunicerade med varandra.

Skärmavbild 2013-04-01 kl. 00.11.34