Är arbetslös det nya ”fula”?

Lyssnar på P1:s Kluvet land om arbetslöshet. Det är sannerligen inte lätt att vara arbetslös. Det är knäckande på flera vis, ekonomiskt och inte minst så får sig självförtroendet och psyket en törn. Forskning visar hur destruktivt arbetslöshet är. Man blir rastlös, stressad och ofta blir man deprimerad och nedstämd, säger professor Anne Hammarström vid Umeå Universitet.

Dessutom så finns det de som betraktar arbetslöshet som något man väljer. Det finns säker en och annan som inte vill jobba men de är få i förhållande till alla som är ofrivilligt arbetslösa.

Ett tydligt exempel på att arbetslösa är det nya fula kommer från företaget Nordkalk som i debatten om Ojnareskogen och kalkbrytningen på Gotland stämplar arbetslösa.

”De arrangerar ”aktivistutbildning” dit de försöker locka andra arbetslösa. Personer som inte har den gemenskap och det ansvar som det innebär att ha ett arbete. Och som inte förstår vad ett samhälle utan mineraler skulle innebära.” Ur Nordkalks debattinlägg

I ett annat debattinlägg av Jenny Persson, krönikör på Gotlands tidningar kan vi läsa: ”Först ut var Nordkalk som lyckades med det smått fantastiska i att förvandla arbetslöshet till något man kan anklaga människor för. Avfärda människor som. Enligt Nordkalk är arbetslösa inte förmögna att ta ansvar på samma sätt som arbetande. Det är något som liksom fattas arbetslösa. De är inte riktigt hela.”

Arbetslösa har det jobbigt nog som det är, skuldbelägg inte människor för detta.

Ann-Sofie